Den nya regeringens förslag om utförsäljningar av statliga företag kan inverka negativt på det svenska börsklimatet. Framförallt kan det sätta en press på de aktier som blir föremål för utförsäljningar.
Utförsäljningar kan pressa börsen

Mest läst i kategorin
Den tillträdande borgerliga regeringen har föreslagit att statliga företagsinnehav värda omkring 200 miljarder kronor skall säljas ut. Enligt planerna skall utförsäljningarna uppgå till 50 miljarder per år.
– Det är inte småpotatis det handlar om. Det är en ordentlig summa kontanta medel som skall in från marknaden till staten, säger Peter Malmqvist på internetmäklaren Nordnet.
Framförallt tror Malmqvist att det kan bli en press på de aktier som specifikt säljs ut. Det handlar således om aktier som redan idag är börsnoterade, och där staten är delägare. Det handlar då om bolagen Telia Sonera, Nordea, OMX och SAS.
En press på kurserna skulla kunna undvikas om aktierna såldes direkt till exempelvis en stor utländsk investerare, men det tror inte Malmqvist på.
– Det skulle inte se bra ut rent politiskt. Förmodligen vill man sälja till inhemska privata placerare, främst de som redan idag är aktieägare, säger han.
Samtidigt finns de som menar att utförsäljningarna i ett längre perspektiv kan vara positivt för den svenska aktiemarknaden.
– Det normala den senaste tiden har ju varit att företag lämnar börsen. Med fler bolag, framförallt större bolag, får vi en mer likvid marknad, säger Johan Hagbarth, analytiker på SEB.
Förutom de bolag som redan idag är börsnoterade finns också planer på att sälja ut bolag som idag inte är noterade. Det handlar då i första hand om SBAB, Vasakronan samt Vin & Sprit.