Vita huset kommer i ett första steg att använda 13,4 miljarder dollar, motsvarande 102 miljarder kronor, från finanskrispaketet för att hjälpa SA:s biltillverkare.
USA:s biljättar räddas med krispaket
Mest läst i kategorin
Det uppger Vita huset.
För att få ta del av lånen måste bolagen bland annat acceptera tak för ersättningar till chefer. De får inte heller använda sig av kostsamma privatflygplan.
Lånen kommer att dras tillbaka om bolagen inte är livskraftiga i slutet av mars.
Källor med insyn i samtalen mellan regeringen och biljättarna uppgav sent i går kväll att GM och Chrysler var nära att säkra en uppgörelse.
Räddningspaketet kräver dock omfattande rekonstruktion av de krisdrabbade biltillverkarna i utbyte mot överbryggningslån för att klara GM och Chrysler i flera månader, enligt källorna.
Både GM och Chrysler har tvingats stänga fabriker och friställa tusentals anställda i Nordamerika i sina försök att undvika konkurs.
USA:s finansminister Henry Paulson gav i går blandade signaler om chanserna för ett räddningspaket till den krisdrabbade amerikanska bilindustrin. Han sade att ett misslyckande inte är ett alternativ med tillade att en eventuell konkurs måste ske under ordnade former.
– President Bush har varit klar på den punkten sedan kongressen misslyckats att agera. Han vill vidta åtgärder för att undvika ett misslyckande, sade Paulson. Men han tillade:
– Om den rätta slutsatsen är konkurs, då är det bättre att nå dit under ordnade former.
Bush uttryckte själv oro för en konkurs under oordnade former. Han sade att han söker stöd från fackföreningar och andra inför beslutet om hjälp till bilindustrin.
– Jag är mycket bekymrad över en chock i systemet, sade Bush till tv-kanalen C-Span samtidigt som hans regering överväger alternativen för att bistå den krisdrabbade amerikanska bilindustrin.
På frågan om han söker stöd hos fackföreningarna, sade Bush:
– Ja, det finns två principer som driver mig till det. En är att en konkurs under oordnade former kan verka mycket destabiliserande för vad som redan är en skör finansmarknad.
– Jag är också bekymrad över att skicka in friska pengar efter dåliga. Och därför kommer det att vara mycket viktigt oavsett vad vi gör att det ska finnas en plan för bilindustrin som kan bli hanterbar för både handlare och fackföreningar.
Tidigare uppgav Vita hustaleskvinnan Dana Perino att Bushregeringen tittar på en möjlig ordnad konkurs för biltillverkarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.