Ambassadråd Björn Linderfalk anklagas av sina kollegor för bedrägeri. Nu stämmer han regeringskansliet och kräver skadestånd.
Uppsagd UD-anställd stämmer regeringskansliet
Mest läst i kategorin
Björn Linderfalk lämnade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt den sista mars i år. Han stämmer sin arbetsgivare regeringskansliet och yrkar att rätten ogiltigförklarar hans uppsägning samt kräver ett skadestånd på 100.000 kronor jämte ränta samt att regeringskansliet betalar rättegångskostanderna.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
Björn Linderfalk anställdes som departementsekreterare i UD år 1997. Därefter har han arbetat som ambassad-sekreterare i Vilnius, Rom och senast i Belgrad.
På tolv år har hans månadslön stigit från 33.000 kronor till 61.000 kronor.
Efter en rutingenomgång av Björn Linderfalks lön i månadsskiftet september/oktober 2008 visade det sig att han fått dubbla utlandstillägg under två år. Beloppet som Linderfalk fått extra varje månad var drygt 10.000 kronor, det vill säga ett sammanlagt belopp på 246.000 kronor.
Enligt regeringskansliet syns dubbleringen klart på de lönespecifikationer som ambassad-sekreteraren fått varje månad. Regeringskansliet menar även att skillnaden mellan de tidigare löneutbetalningarna och hans nya skiljde så pass mycket att han borde ha reagerat.
I början av november 2008 konfronteras Björn Linderfalk av personalchefen.
Björn Linderfalk menar dock att han inte reagerat på lönen eftersom det inte är ovanligt att ersättningsnivåerna mellan två orter skiljer sig så pass mycket. Han trodde helt enkelt att det skiljde så mycket i lön att arbeta i Belgrad mot i Rom. Han har först nu förstått att de utbetalda beloppen var felaktiga.
”Han menar också att man normalt inte jämför sina lönesummor med kollegornas.”, enligt minnesanteckningarna från en överläggning som ägdes rum den 8 januari 2009 mellan regeringskansliet och Linderfalk..
Han erkänner att det handlar om inget annat än slarv men att det måste relateras till löneadministratörens slarv.
”Han understryker återigen att han inte har haft för avsikt att lura UD genom att medvetet ta emot pengar som han inte är berättigad till.”
Beloppet som Linderfalk fick för mycket i lönekuverten betalade han tillbaka till regeringskansliet den 18 december då han först fick reda på diskussionerna om en eventuell uppsägning.
Den 18 mars i år kom ett beslut från regeringskansliet där Björn Linderfalk sägs upp. Enligt uppsägningen har han sex månaders uppsägningstid och ingen företrädelserätt till återanställning.
Anna-Lena Söderström uppger, under överläggningen i januari i år, att Björn Lindermark kan ha gjort sig skyldig till olovligt förfogande men det kan inte uteslutas att detta även kan bedömas som bedrägeri.
Linderfalk uppger under överläggningen att detta är väldigt chockerande upplevelse för honom och att han upplever det som ”otroligt kränkande att anklagelser om ohederlighet har framförts till honom…”
Björn Linderfalk återkommer till Regeringskanliet och kräver att få en skriftlig redogörelse varför han sägs upp.
Regeringskansliet svarar med att säga att ”Genom ditt beteende har arbetsgivarens förtroende för dig förbrukats”.
Men den förklaringen räckte inte för Björn Linderfalk som genom sin advokat Filip Rydin därefter stämde Regeringskansliet.