Realtid

Uppmanar ministrar att engagera sig i skiljedomar

Sara Johansson
Uppdaterad: 13 mars 2012Publicerad: 13 mars 2012

Generalsekreterare Annette Magnusson hävdar att internationella skiljedomsförfaranden kan bli en svensk tjänsteexport som ger ett rejält bidrag till den svenska ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ända sedan Annette Magnusson tillträdde som generalsekreterare för Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut har hon arbetat på att få regeringen att förstå att ”internationell tvistlösning är en otroligt avancerad tjänsteexport” som kan ge ett rejält bidrag till den svenska ekonomin, enligt Dagens Industri.

Stockholm har visat sig vara en farlig konkurrent till nationer som Storbritannien som leder på detta område.

– Det finns ingenting som säger att vi inte kan fördubbla antalet internationella tvister som förläggs i Sverige. Vi är precis lika duktiga som Storbritannien och i vissa delar mer konkurrenskraftiga, inte minst när det gäller kostnaderna, säger hon.

Enligt henne har justitieminister Beatrice Ask flera möjligheter att försvara de svenska skiljedomarnas konkurrenskraft. Hon menar att det går att finjustera den svenska lagstiftningen för att göra oss attraktiva som forum för internationella tvister. Till exempel att få ned handläggningstiderna för klandermålen vid svenska domstolar.

Hon pekar på att det kan ta närmare två år vid svenska domstolar när man klandrar på ett procedurfel under ett skiljeförfarande. Skillnaden är Schweiz som har infört en tidsgräns på tre till fem månader.

Ett annat önskemål är att möjligheten att föra talan på engelska i svenska domstolar eftersom det tar tid och kostar mycket att översätta alla handlingar till svenska.

Hon riktar sig även till Anders Borg.

– En tydlig signal för branschen vore om Anders Borg ville ta med insatser för juridisk rådgivning som exportnäring i nästa budget. Det handlar inte om så mycket pengar som om att vara en naturlig del av laget när Sverigebilden ska presenteras utomlands, säger hon till DI.

ANNONS

Hon menar även att handelsminister Ewa Björling skulle kunna bidra genom att hon kan tala om svensk spetskompetens inom internationell tvistlösning när hon reser ut med en internationell handelsdelegation.

I dag handlägger Stockholms handelskammares skiljeinstitut årligen tvister med parter från 40 olika länder. Vid varje given tidpunkt har institutet cirka 150 pågående mål där ungefär hälften är gränsöverskridande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]