Realtid

Upphandlingsregler två år försenade

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 jan. 2008Publicerad: 31 jan. 2008

Sverige har fällts för två års försening av en svensk lag som inkluderar nya EU-direktiv om offentlig upphandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lagstiftningsprocessen är inte anpassad till EU:s frister, anser ansvarigt kansliråd.

Det var flera länder, däribland Tyskland och Finland, som hade problem att införliva EU-direktiven om offentlig upphandling i tid.

– Men vi blev nog bland de sista, säger Rickard Falkendal, kansliråd på finansdepartementet.

Några böter blir det inte, men svenska staten måste stå för de rättegångskostnader som kommissionen haft i målet, som slutade med dom i EU:s domstol i Luxemburg på torsdagen.

– Nu har vi antagit lagstiftning som införlivar direktiven. Den trädde i kraft den 1 januari. Hade vi inte gjort det hade det varit fortsatt fördragsbrott och då hade EU-kommissionen kunnat vända sig till domstolen för att begära vite, säger Falkendal.

Torsdagens dom gällde ett tilläggsdirektiv till EU:s upphandlingsregler, som skulle ha varit infört i januari 2006. Den följer på två andra EU-domar i december, i vilka Sverige fälls för att även ha missat att införa huvuddirektiven med nya upphandlingsregler som gäller för offentliga myndigheter, bolag och stiftelser.

TT: Två års försening, hur förklaras det?

– Det beror på att det var väldigt omfattande lagstiftning. Det är 440 paragrafer. Den svenska lagstiftningsproceduren är inte alltid så väl anpassad till de införlivningsfrister som ges i direktiven. Det var ganska kort frist i de här stora direktiven, 21 månader, säger Falkendal.

ANNONS

Med facit i hand hade det enligt Falkendal varit bra om svenska regeringen hade satt i gång utredningen om de nya upphandlingsreglerna på ett tidigare stadium.

– Nu kom både utredaren och vi i en väldig tidsnöd. Framöver ska vi försöka komma i gång med skrivandet av lagförslag i ett tidigare skede, säger Falkendal.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]