UPPDATERAD Riskkapitaljätten Blackstone, som är i färd med att köpa nöjesfält, börsnoterar åtta av sina innehav i ett utslag av optimism – noterbart eftersom företaget varit uttalat försiktigt i samband med finanskrisen.
Uppåt på Blackstone
Mest läst i kategorin
Steve Schwarzman, Blackstones grundare, skrev i förra veckan i ett brev till investerare att ”vi ser världen förändras igen – det värsta är bakom oss, åtminstone för private equity.”
Hållningen är värd att notera, eftersom inget annat buyout-företag förutsåg att den ekonomiska avmattningen skulle nå en sådan omfattning som Blackstone gjorde. Företaget var dessutom först med att inta en pessimistisk hållning.
Blackstone var en av de mest aktiva köparna på private equity-marknaden under 2005 och 2006, men i takt med att priserna gick upp under 2007 drog man ned avsevärt på sina aktiviteter, och medverkade trots sin storlek enbart vid en av 20 av de största transaktionerna.
Blackstone tog också avstånd från konkurrenternas diversifieringsstrategier, exempelvis ett Carlylerelaterat företag som började med komplicerade bostadslåneprodukter.
I sitt brev skrev Schwarzman om fem bolag Blackstone planerar att sälja – till dubbla värdet jämfört med det bolagen värderades till i slutet av 2008. Det största bolaget, Kosmos Energy, förväntas ge investerare en vinstandel på 1,2 miljarder dollar.
I de åtta bolag som planerna för börsnotering gäller har Blackstone investerat drygt 4 miljarder dollar, skriver Financial times.
Blackstone har tills nyligen utmärkt sig för sin större skepsis gentemot de ljusnande tiderna jämfört med konkurrenterna. Kohlberg Kravis Roberts beslöt sig exempelvis för några månader sedan för att dra nytta av den upptinande kreditmarknaden genom att minska skuldbördan i sina innehav.
Blackstone har nyligen aviserat att de köper de nöjesfält i bland annat Tampa, Florida, som tillhör Anheuser-Busch InBev, bryggerijätten som efter fusionen gör sig av med tillgångar ej relaterade till kärnaffären. På torsdagen, den 15 oktober, aviserade Anheuser-Busch InBev att företaget säljer sina östeuropeiska bryggerier, som inte räknas som kärntillgångar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.