SU Innovation på Stockholms universitet satsar nu på att få in fler riskkapitalister till sin inkubator.
Universitetet skriker efter riskkapitalister
Mest läst i kategorin
Förra veckan lanserade inkubatorn ett samarbete med den engelska riskkapitalisten Imprimatur Capital. Samarbetet handlar om att riskkapitalisten har SU innovation som prefered partner när det gäller innovation i Sverige.
– Vi vill nu gå ut och säga till de svenska riskkapitalisterna att vi vill ha fler prefered partners som kikar på våra projekt mot att de, oavsett om de är intresserade av våra projekt, ska komma tillbaka med konkret information som är viktig i den branschen eller situationen som det här projektet befinner sig i, säger Ulf Eriksson, vd på SU Innovation.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.
– De ska ge lite input – det är vad vi vill få ut av detta plus att vi får ett litet stall av några få duktiga investerare, fortsätter han.
Vad får de då ut av detta?
– De får väldigt tidigt titta på våra spännande projekt.
Inkubatorn för universitetets forskare har funnits sedan januari 2007. Enligt Ulf Eriksson jobbar de med 8 projekt under ett halvår och har samtidigt cirka 30 projekt rullande hela tiden. De åtta entreprenörerna får under ett halvår hjälp med rådgivning och finansiering samt möjlighet att sitta i inkubatorns lokaler.
Inkubatorn ger även de nya entreprenörerna ett nätverk där de får hjälp från bland annat kunskapsföretaget Björn Lundén samt Lindahl advokatbyrå.
– Blir det de här projekten bra affärer så vill vi ha fem procent i bolagen. Däremot är det långt ifrån alla bolag som vi börjar jobba med som sluter ett sådant avtal. I början kostar coachingen ingenting men när vi går vidare och jobbar kontinuerligt med ett projekt så vill vi ha de här fem procenten och köper de här aktierna.
– Vi har just nu cirka tio bolag som vi äger fem procent i.
Några exempel på projekt som har gått bra?
– Vi har en sökmotor som heter growyn.com, ett aktiebolag som heter ideometrics.se. Sajten nyttforetag.com av entreprenören Gustaf Oskarsson som är till för nya företagare. Sedan har vi en väldigt spännande idé från några psykologistudenter som har en sajt som heter hittaterapi.nu. Det är en portal mellan terapeuter och sådana som vill ha terapi.
Hur ser finansieringen ut?
– Det är en blandning mellan Stockholms universitet och den statliga finansiären Innovationsbron.
Hur mycket får ni från Innovationsbron?
– Det är små belopp. Jag vet inte om jag får nämna det.
Den tidigare E24-redaktören Hanna Brodda lanserar snart sitt nya IT-projekt, sajten dinamediciner.se. Hon är en av dem som tagit kontakt och fått rådgivning av SU innovation. Men hon har hittills inte skrivit på ett avtal med SU innovation som innebär att hon antar erbjudandet om fem procent i hennes företag.
– Det är inte så att man måste skriva på vid första mötet med dem utan man kan komma dit och få tips och råd och sedan kan man avvakta lite och se. Jag fick rådet att vänta med erbjudandet på fem procent av företaget.
Hur finansierar du ditt projekt då?
– Jag har fått lån från Almi, ett förstudie-innovationslån, tror jag att de kallade det.
Det var SU innovations vd, Ulf Eriksson, som hjälpte henne och höll kontakten med Almi.
Hanna Brodda räknar med att företaget ska gå med plus minus noll om ett halvår efter investeringar av personal och lokal. En egen lön hoppas hon kunna ta ut innan jul.
Just nu finns sajten endast i beta-version och innehåller nyheter, ett diskussionsforum samt ett medicinregister.
– Jag har planerat och hållt på med detta ett halvår ungefär. Idén kom jag från att min pappa var i behov av information av alla sina mediciner. Jag upptäckte då att man fick lov att göra ganska stora efterforskningar för att ta reda på varför han kände sig lite konstig av medicinerna. Det var ett medieområde som inte var riktigt bevakat.
Här kan ni se beta-versionen av den nya medicinsajten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.