Realtid

Unik inblick i en banks innersta

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 apr. 2014Publicerad: 01 apr. 2014

HQ-mejlen skildrar en historisk era i den svenska finansbranschen. Carnegies oro över att känsliga uppgifter ska spridas är dock tyvärr befogad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

marknaden
Spela klippet
Realtid TV

Marknaden slutar lyssna på Trump: "Folk synar utspelen"

14 juni 2025

Diskussioner om tradingportföljen 2007-2010. Öppna strider mellan olika avdelningar. Originaldokument i form av Excel-kalkyler, styrelseprotokoll, korrespondens med Finansinspektionen och utkast till kvartalsrapporter och bokslut. Due diligence-rapporter från Carnegies datarum november 2008.

Allt detta och mer därtill går att utläsa ur de 5646 e-postbrev från HQ Bank som i förra veckan offentliggjordes av Stockholms tingsrätt. Materialet är ursprungligen kopierat från HQ Banks mejlservrar av Ekobrottsmyndigheten.

Tingsrättsbeslutet är unikt då det utan tvekan handlar om det största offentliggörandet av originaldokument från en bank i modern tid. Realtid.se har idag publicerat en första artikel baserat på materialet och det kommer fler, men här finns källmaterial så det räcker till forskning på akademisk nivå.

För att hitta motsvarande informationsmängder internationellt får man gå till domstolsprocesser i USA eller möjligen Wikileaks.

Carolina Neurath hade tillgång till delar av mejlkorrespondensen när hon skrev boken Den stora bankhärvan. Även Karolina Palutko Macéus nya bok om Carnegie tar upp initierade detaljer om HQ när det gäller intresset för att förvärva Carnegie precis innan förstatligandet 2008.

Mejldatabasen ger dock ytterligare fördjupning och framför allt information på ofiltrerad nivå.

Det handlar dock inte om någon komplett samling e-post. Urvalet har gjorts baserat på HQ AB:s önskemål i de pågående miljardtvisterna i Stockholms tingsrätt. En betydligt större mängd e-post har sökts igenom på jakt efter vissa nyckelord och parametrar.

Därför finns inte alltid alla dokument med i mejlväxlingarna och vissa perioder saknas det helt material ifrån. På vissa håll framgår det att dialoger och kontakter tas på andra sätt och även via mejlkonton utanför HQ Bank.

ANNONS

Sammantaget är det ändå en informationsmängd av stort allmänintresse som blivit offentlig. Men det finns också en baksida som är problematisk.

Carnegie, som tog över verksamheten i HQ Bank efter kraschen, har i det längsta försökt att stoppa tingsrätten från att lämna ut handlingarna. Banken har hänvisat till en rad sekretesskäl, inte minst banksekretess.

Tyvärr bekräftas bankens oro för att information om affärsförhållanden som inte rör tradingen på HQ, samt uppgifter om enskilda klienter, ska läcka ut. En översiktlig genomgång av e-postdatabasen visar att urvalet i många fall inte gjorts med tillräckligt hög precision.

Stockholms tingsrätt gör i sitt beslut bedömningen att mejldatabasen inte innehåller så känsliga uppgifter att sekretess ska gälla.

Samtidigt går det att ta del av personliga jobbansökningar, diskussioner om kreditbeslut för enskilda kunder, resebokningar och liknande dokument i databasen som inte har någonting att göra med den pågående ansvarstvisten.

På HQ AB är man å sin sida mycket nöjda över tingsrättsbeslutet och tänker nu gå igenom mejlen i jakt på bevis att använda i de pågående miljardtvisterna i Stockholms tingsrätt. Återstår att se vilket värde de kommer att ha i denna del.

Av Realtids genomgång så här långt så lär dock även motparten ha anledning att göra det samma.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS