Vi arbetar för att stärka den finansiella hälsan i samhället, och gör nu flera insatser riktade mot unga. Men för att ge unga vuxna förutsättningarna till en god privatekonomi på lång sikt så måste fler göra mer. Det skriver Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.
Unga vänder sig till YouTube för råd om privatekonomi – nu måste fler göra mer

Mest läst i kategorin
Diskussionen om betalningsproblem bland unga konsumenter debatteras livligt bland både myndigheter, beslutsfattare och aktörer inom kredit- och finans. Det tycker vi är bra eftersom unga vuxna är en viktig målgrupp för oss och som vi är särskilt måna om.
Men för att diskussionen ska bli nyanserad och konstruktiv är fakta och relevant data nödvändig. En analys av Klarnas kunder i åldern 18-25 visar att gruppen som helhet blir allt bättre på att betala sina fakturor i tid.
Finansinspektionen presenterade nyligen sin årliga Konsumentskyddsrapport. Rapporten visar att antalet unga som får tidiga betalningsproblem och hamnar i överskuldsättning minskar. Något som är i linje med vår egen data – nämligen att andelen fakturor som fick påminnelseavgift har minskat från 5,8 procent i Q4 2019, till 3,2 procent i Q4 2021. Och även andelen köp som når inkasso går mot lägre nivåer.
Samtidigt uttrycker Finansinspektionen oro för att unga med lägre kunskap om privatekonomiska frågor riskerar att dras in i långdragna lånefällor och krediter. En oro vi delar. Bristande kunskap tidigt i livet riskerar att leda till en snöboll av evighetskrediter och blancolån som landar i Kronofogdeärenden. Även om antalet unga vuxna som hamnar hos Kronofogden minskar över tid, så ökar antalet ärenden. De som hamnat hos Kronofogden har alltså fler ärenden och större problem än tidigare.
Som ledande aktör i branschen vill vi på Klarna arbeta för att öka den finansiella hälsan i samhället. Både genom att bidra med data och med kunskap, men framför allt genom vårt agerande. Vi genomför nu en särskild satsning riktad mot unga vuxna, en grupp som vi är särskilt måna om.
För att öka kunskapen om ungas syn på ekonomi har Ungdomsbarometern på uppdrag av oss nyligen genomfört en undersökning om attityder och beteenden vad gäller privatekonomi bland unga vuxna i Norden. Resultaten är anmärkningsvärda:
- Hela 74 procent av de svarande uppger att de är intresserade av privatekonomi.
- Drygt hälften av de svarande säger sig ha dålig koll på vad som händer när en räkning går till Kronofogden (51%).
- Nästan lika många svarar att de inte vet hur man räknar ut totalkostnaden för ett kreditlån (45%).
- Nästan hälften av de svarande dömer ut skolutbildningen om privatekonomi (44%).
- 43 procent svarar att de vänder sig till sociala medier och YouTube för att få information i ämnet.
Behovet av utbildning om privatekonomi får stöd från flera håll. Bland annat från nationalekonomen och forskaren Mårten Blix – som i en rapport från 2021 lyfter fram ökad undervisning i skolan som en av de viktigaste åtgärderna för att minska överskuldsättning i samhället. Okunskap om lån, räntor och konsekvenser av att inte betala sina fakturor i tid är enligt Konsumentverket en förklaring till betalningsproblem bland unga konsumenter.
Även om unga vuxna blir allt bättre på att betala sina fakturor i tid vill Klarna ytterligare driva på utvecklingen för en mer hållbar kreditmarknad. Med insikten om att vi kan göra störst skillnad genom vårt eget agerande gör vi nu en utbildningssatsning riktade mot unga vuxna. Alla 18-25-åringar som handlar med en kreditprodukt för första gången genom Klarna får en informationsfilm skickad till sig via mejl eller i appen. I filmen beskrivs hur köp på kredit fungerar, vikten av att inte handla för mer än man har råd, och vilka långsiktiga konsekvenser obetalda skulder kan medföra.
Att kunskap om privatekonomi finns lättillgängligt i olika kanaler är bra och naturligt – och vi vill bidra till att tillgängliggöra begriplig information på olika plattformar. Men att många unga vuxna till stor del får information om privatekonomi genom sociala kanaler såsom YouTube snarare än via skolan är ett underbetyg av svensk utbildning.
Resultatet från Ungdomsbarometern stärker oss i vår syn på att samhället i stort och marknadens aktörer behöver göra mer och tänka nytt för att öka kunskapen om privatekonomi. Även om utvecklingen går åt rätt håll vill vi göra mer för att minska riskerna att unga hamnar i skuldfällor och evighetskrediter. Varje enskild person som får ett ärende hos Kronofogden är en för mycket.
Fler behöver göra mer.
Jesper Eriksson
Sverigechef, Klarna