Jupiters förvaltare flaggar även för fortsatt uppgång i Indien.
Undvik BRIC-fällan
Mest läst i kategorin
Investerare bör undvika att stirra sig blinda på breda benämningar som BRICs när de vill investera i tillväxtmarknader.
I stället är det bättre för dem att analysera länderna individuellt, menar Avinash Vazirani, fondförvaltare för Jupiter Asset Managements Indienfond.
– Vi har gått igenom det här modet med BRIC-fonder de senaste åren och jag har svårt att se vad de här länderna skulle ha gemensamt, annat än att det är en förkortning som någon ekonom har skapat. Investerare borde titta på de här länderna individuellt för vad de är, säger Vazirani i en intervju med Realtid.se.
Många andra likheter annat än att de är stora och växande länder finns inte och det finns andra frågor investerare bör ställa sig när de letar efter möjligheter i tillväxtländer.
– Nyckelfrågan är om investeringar i den här marknaden kommer tjäna pengar över en lång period och om de gör det, vilka riskerna och om man som investerare är nöjd med att ta dem, säger han.
I viss mån har investerare redan börjat titta bort från bredare marknadstäckning och ställt in siktet mot mer landsspecifika strategier.
ETF-världen är en sådan där trenden börjar få fäste, uppgav Erik Rotander och Manooj Mistry, Deutsche Asset & Wealth Managements Nordenchef för passiva investeringar respektive Europachef för börshandlade produkter i en intervju med Realtid.se nyligen.
Deutsche lanserade nyligen en ETF med exponering mot Saudiarabien och övriga länder i Gulf Cooperation Council.
– BRICs är korrelerade och folk börjar lämna de breda innehaven. Indien, Indonesien och Kina har varit populära och folk tittar mer fokuserat nuförtiden, så en produkt som vår ETF tillgodoser det behovet, säger Mistry.
Rotander berör problemet med för stor korrelation och beroende av råvarumarknaderna.
– Det enda de har gemensamt är att det är de fyra största tillväxtländerna. Och när du gör investeringsbeslut är det väldigt sällan du tar de fyra största exponeringarna utan att göra någon vidare analys. Dessutom är Brasilien och Ryssland väldigt beroende av råvaruexporten och skiljer sig mycket från Indien och Kina, som upplever högre tillväxt och har en yngre befolkning, säger han.
Indien var en av de starkaste tillväxtmarknaderna förra året och Indienfonder har lockat många investerare och sparare, inte minst i Sverige.
Jupiters Vazirani tror på Indien även framöver. Landet har som stor oljeimportör gynnats av det låga oljepriset men det finns andra positiva tecken.
– BNP är på väg uppåt och detsamma gäller tillväxten. Många positiva flöden har redan ägt rum enbart på grund av oljepriset. Det är några av makrofaktorerna som jag tror ska gynna indisk tillväxt. Huruvida det kommer gynna Indiens marknad är en annan fråga för man kan aldrig kontrollera marknaden, säger han.
Ett positivt besked var också den senaste budgeten som fokuserade mycket på att underlätta för och locka nya investeringar i landet.
Dessutom aviserade regeringen att investeringar i infrastruktur för att påskynda tillväxten skulle ökas med 11 miljarder dollar nästa år.
– Förväntningarna var höga men mitt fokus var främst på om de skulle göra det lättare att göra affärer. Utifrån det perspektivet var jag och marknaden nöjda med besluten. Men budgeten är inte avgörande. Den stakar ut en riktning men den riktningen var redan utstakad när Modi valdes in, säger Vazirani.
– Min synpunkt är att jag investerar långsiktigt och har mina aktier på minst fem års sikt och behåller gärna den långsiktiga synen så länge riktningen ser ut att vara den rätta, vilket det ser ut att vara nu.
Den ökade satsningen är också positiv då den snabbt kan locka mer kapital från investerare.
– Indien bygger, olikt Kina, för sitt nuvarande behov av infrastruktur. Kina bygger för framtida behov. För en investerare är det bättre att ha en befintlig efterfrågan så avkastningen blir högre, säger han.
En negativ aspekt Vazirani nämnde var Indiens relativt höga räntor. En vecka efter intervjun sänktes räntorna, något han välkomnade och flaggade även för att regeringen kan komma att sänka räntorna flera gånger de kommande 18 månaderna.
Förutom delar av infrastruktursektorn ser Jupiter möjligheter inom hälsovårds- och it-bolag, men även inom finans- och oljesektorn.
Risker finns och Indien lär gå både upp och ner framöver men enligt Vazirani är det värt att vara långsiktig.
– Nyckeln är inte att investera bara för att det är inne. Jag investerar för att det finns pengar att tjäna och har varit investerare i Indien i 20 år. Det är en marknad där man kan tjäna pengar om man har tålamod och är långsiktig, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.