Realtid
Martin Schori
Uppdaterad: 11 sep. 2007Publicerad: 11 sep. 2007

... marknadschef på Vin & Sprit, som precis utnämnts till Master of Wine. Han blir därmed en av blott 275 i hela världen – och första svensken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Institute of Masters of Wine bildades i London 1953.

– Det bildades för att de tyckte att vinbranschen var full av folk som inte kunde så mycket om vin, men låtsades att de gjorde det, säger Ulf Sjödin till Realtid.se.

– De ville ha jättesvåra inträdesprov så att alla i hela världen skulle veta att om man har en Master of Wine så kan man vin. Från plantering av vinrankan till transport över vida haven till marknadsföring och försäljning över hela världen. Så de var ganska ambitiösa.

– Varje år blir det någonstans mellan fem och tio nya Masters of Wine över hela världen.

Hur går proven till?

– Själva tentamen är fyra dagar, så man är helt död efteråt. Varje förmiddag var det vinprovning då man skulle identifiera 12 viner. På eftermiddagarna teoriprov då man fick ett antal frågor som man skulle skriva uppsatser om. En fråga kan vara ”hur inverkar vingårdens vattentillgång på kvaliteten på det färdiga vinet?”. Det förväntas att man förklarar ganska noggrant.

Kommer titeln innebära något rent professionellt för dig?

– I Sverige känner de flesta i branschen mig. Men internationellt blir det helt klart lättare. Jag slipper tillbringa de här timmarna med att försöka övertyga folk om att jag faktiskt kan ganska mycket om vin.

ANNONS

– Om jag undertecknar ett mejl med ”Ulf Sjödin, MW” så vet de att de kan prata med mig om vin. Det underlättar väldigt mycket, det märkte jag redan när jag påbörjade studierna.

Rekommendera ett vin!

– En bra box är Opal Springs, från Australien. Det är en blandning mellan Shiraz, Cabernet Sauvignon och Petit verdot. Ett bra vitt är italienaren Moncaro Verdicchio.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS