En schweizisk advokat har kontaktats av QV-bolagens konkursförvaltare Jonas Premfors. Han undersöker möjligheten att inleda en civilprocess mot borgensmannen Anders Uddén i Schweiz.
Uddén hotas av civilprocess i Schweiz
I Sverige pågår tre konkurser med anknytning till den stora obligationssmällen i QV-bolagen där 113,5 miljoner kronor försvann från långivarna. Dels är det QV Invest dels QV Svensk Hälsa men även en personlig konkurs där borgenären till obligationslånen Anders Uddén begärt sig själv i konkurs.
Vid konkursutbrottet vid de båda QV-bolaget var bristen i konkursbona drygt 256 miljoner kronor. De brygglån som QV-bolagen tagit från ett stort antal privatpersoner och företag uppgår till cirka 27 miljoner kronor. Men den största delen av skulderna rör dock obligationslånen om 113,5 miljoner kronor.
I den senaste halvårsberättelsen till QV Invests konkursbo framgår det att konkursförvaltare Jonas Premfors samt advokatfirman DLA Piper Sweden, haft kontakt med Anders Uddén och konkursförvaltare Stefan Christensson angående en fordran mot Uddéns schweiziska bolag Handinter Kappa.
”Det har vid kontakt med tillsynsmyndigheten överenskommits att särskilt undersöka förutsättningarna för att inleda en civilprocess i Schweiz. Kontakt har för ändamålet etablerats med schweizisk advokat”, skriver Jonas Premfors.
Jonas Premfors berättar att detta handlar om fordringar som kan föreligga mot Anders Uddén och/eller bolag i Schweiz som är kopplade till honom.
Hur stor är den fordran?
– Det är svårt att precisera detta i nuläget. Det skulle handla om betydande belopp. Det finns rena fordringar och fordringar i form av krav som vi skulle kunna rikta mot Uddén i hans egenskap som företrädare för QV Invest.
Jonas Premfors pekar dock på att en civilprocess i Schweiz är förenat med risker och kostnader. Han menar att det är lättare att rikta krav som är synligt i balansräkningen.
– Det är klart att det inte är det är det enklaste att driva process i utlandet. Sedan, om man vinner framgång så ska ju den som man riktar krav mot kunna betala, verkställa kravet. Det kanske är en utmaning i utlandet, säger Jonas Premfors.
Vid konkursutbrottet hade Anders Uddén ett underskott som uppgick till drygt 11,5 miljoner kronor. Drygt en månad efteråt hade skulderna ökat till drygt 113 miljoner kronor. Konkursförvaltaren har valt att driva konkursen som en så kallad särkonkurs, som endast är begränsad till Sverige och inte omfattar egendom utanför. Vilket betyder att Anders Uddéns tillgångar i Schweiz, där han sedan en tid innan konkursen är skriven. Beslutet motiveras av att möjligheterna att omhänderta tillgångar utomlands, framförallt utanför EU, är mycket svårt och kräver stora kostnader.
Detta har dock mött motstånd mot en av borgenärerna, som även tidigare varit missnöjd med konkursförvaltarens arbete och ansåg att konkursförvaltaren var passiv när han inte försökte omhänderta eventuella tillgångar i Schweiz. Borgenären krävde en granskningsman, vilket avslogs av tingsrätt och hovrätt.
Strax innan konkursen genomförde Anders Uddén en bodelning med sin maka där hon fick hans del av den bostadsrätt som paret gemensamt ägde vid Mariatorget i Stockholm. Uddén fick å sin sida samtliga aktier i QV Invest i konkurs. Konkursförvaltaren skriver i arbetsredogörelsen att hans bedömning är att aktierna som Anders Uddén fick var värdelösa och att den del av bostadsrätten som han avstod var av betydande värde.
Konkursförvaltaren har därför ställt ett återvinningskrav mot Anders Uddéns maka och genom en förlikning har konkursboet fått 1,3 miljoner kronor.
I utredningen har konkursförvaltaren även gått igenom Anders Uddéns transaktioner på olika bankkonton i Swedbank under perioden 1 oktober 2016 – november 2017. Det rör sig om 140 sidor kontoutdrag där han funnit ett 40-tal in- och utbetalningar som ”sticker ut”. Han har skickat detta till Anders Uddén och hans juridiska ombud för att få underlag. Vid ett möte i mars 2019 framgick det att överföringar skett från hans schweiziska bolag till QV-bolagen. På fråga svarar Anders Uddén att utbetalningarna passerat hans konto eftersom det var ”mest praktiskt”.
Anders Uddén har vidare uppgett för konkursförvaltaren att han förlorat merparten av sin förmögenhet genom mycket förlustbringande investeringar. Vissa av borgensskuldena har han kunnat täcka genom bland annat närstående bolag i Schweiz. Situationen blev dock ohållbar när fler och fler obligationsinnehavare väckte talan mot honom. Antalet sökningar om stämning uppgick till 130 stycken när konkursen inleddes, konstaterar konkursförvaltaren i en tidigare halvårsredovisning.
Om ni driver process i Schweiz så handlar det väl om tillgångarna Anders Uddén har där?
– Ja, visst är det så. Sedan ska ju Anders Uddéns konkurs avslutas vid någon tid och då är han ju inte försatt i konkurs längre. Då är utgångspunkten att det gäller samtliga tillgångar som finns.
– Jag vill betona att detta är något vi ska processa om, det är inte säkert att vi skulle nå framgång och då är det bara en kostnad.
Jonas Premfors menar att det med tanke på risker och kostnad inte är säkert att han kommer att inleda en process.
Den tidigare nämnda borgenären har i nyinlämnade skrifter till domstolen konstaterat att Anders Uddéns taxeringsuppgifter för åren 2011-2016 visar att han hade ett överskott av kapital på mer än 110 miljoner kronor. Borgenären ifrågasätter Anders Uddéns konkursförvaltare som inte tagit fram detta underlag för att reda ut omfattningen och storleken av Anders Uddéns kapital och var det har tagit vägen.
Borgenären menar att det inte finns några verifierade uppgifter om att Anders Uddén skulle ha förlorat mer än högst 10 miljoner kronor på så kallade ”dåliga affärer”.
I QV Invest-konkursen skriver konkursförvaltaren Jonas Premfors att han gör bedömningen att viss utdelning kan påräknas till oprioriterade fordringsägare. Det senast bokförda saldot på konkursboets konto i Danske Bank uppgår till drygt 5,7 miljoner kronor.
– Det kommer bli en viss utdelning i konkursen till oprioriterade borgenärer så vi inleder ett bevakningsförfarande i konkursen.
Hur stor utdelning rör det sig om?
– Det är så stora skulder i detta bolag (QV Invest reds anm.) att utdelningen kommer procentuellt sett vara liten, men det finns i alla fall ett antal miljoner att dela ut.
Den största fordringsägaren i QV Invest är QV Svensk hälsa som därmed kommer få merparten av de utdelningsbara medlen. I den konkursen blir det sedan även ett bevakningsförfarande, där finns fordringsägarna som har deltagit i obligationerna. Det blir därmed utdelning i två led.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.
Därför kan det löna sig att byta företagsabonnemang redan idag.
Här är lösningarna som gör skillnad på jobbet.
Har du rätt bilförsäkring?
Elbil, hybrid eller bränslebil? Vi försäkrar alla bilar och hjälper dig om något händer.