Regeringens arbete med att förenkla regler för företagen har misslyckats. Regelbördan har snarare blivit tyngre.
Tyngre regler för företag
Mest läst i kategorin
En granskning från Riksrevisionen visar att regeringens åtgärder inte har satts in där de får störst effekt.
– Regeringen bör nu försöka skapa en helhetsbild och fokusera på de tunga regelområdena i syfte att skapa bättre och effektivare regler, säger riksrevisor Claes Norgren i en kommentar.
Riksrevisionen har granskat regeringens arbete med att förenkla reglerna för företag under åren 2006-2010.
73 procent av företagen har inte märkt någon förändring i regelbördan eller anser att reglerna har blivit svårare.
Bara 14 procent anser att reglerna har blivit enklare.
En orsak till att arbetet med att förenkla reglerna misslyckats är att regeringen fokuserat för mycket på de administrativa kostnaderna som bara är en del av företagens regelkostnader.
Företagen tycker att redovisning och bokföring är mest betungande, näst mest betungande är skatte- och momsregler. Och inom skatteområdet har de administrativa kostnaderna ökat. Här finns en svår ekvation att lösa då målet om en effektivare skattekontroll för att minska svartarbete och skattefusk inte leder till sänkta administrativa kostnader för företagen – utan tvärtom.
Riksrevisionen anser att inrättandet av Regelrådet är en av regeringens viktigaste insatser för att höja kvaliteten i nya och ändrade regler som kan få ekonomiska effekter för företagen.
”Det är viktigt att de resurser som läggs på att förbättra kvaliteten i ny lagstiftning genom inrättandet av Regelrådet också leder till konkreta resultat. ”
Regelrådets resultat visar att andelen tillstyrkta yttranden har ökat från 57 procent 2009 till 73 procent 2011.
Samtidigt har andelen bristfälliga konsekvensutredningar inte minskat, utan ligger stadigt på cirka 55 procent.
”Lite tillspetsat kan man säga att en del av regelgivarnas konsekvensutredningar – beskrivningen av företagens administrativa kostnader – sannolikt har förbättrats medan beskrivningen av övriga effekter för företagen däremot inte har blivit bättre.”
I sina slutsatser påpekar Riksrevisionen att Regelrådet, med Stig von Bahr i spetsen, skulle kunna få utökat mandat där rådet inte bara granskar de administrativa kostnaderna för bolagen, utan borde omfatta förslagens samlade effekter för företagen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.