Realtid

Tung nyhetsvecka kan lyfta börsen

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 apr. 2009Publicerad: 01 apr. 2009

Vi är just nu inne i en vecka som har stora förutsättningar för att bli helt avgörande för den närmsta tidens börsklimat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det första träffas ledarna för de så kallade G20-länderna om något dygn i London. De slutsatser som dras under mötet och de beslut man kommer fram till kan komma att få stor betydelse för att lösa finanskrisen och för att hitta en väg ut ur recessionen. Vilka tolkningar marknaden gör av uttalanden från mötet komma att betyda mycket för stämningen på de finansiella marknaderna.

Här kan du beställa Anders Haskels börsanalys direkt in i din inbox varje onsdagmorgon innan börsen öppnat.

Tidigare under veckan har president Barack Obama ökat pressen på amerikansk bilindustri. Oavsett om det slutar med konkurser eller inte för General Motors och Chrysler så tycker jag att det är positivt att ett avgörande vad som ska hända med de krisdrabbade amerikanska bilföretagen snart finns på plats.

Tittar vi på statistikflödet så har i skrivande stund husprisutvecklingen i USA presenterats. Siffrorna ger inga signaler om att bättre tider skulle vara på väg. Tvärtom så fortsatte huspriserna att falla i snabb takt in i januari. Jämfört med samma månad i fjol så hade huspriserna fallit med 19 procent och det var en något större prisnedgång än vad analytiker hade räknat med. Las Vegas och San Francisco hör till de platser som är hårdast drabbade av prisfall. Där handlar det om att ungefär en tredjedel av värdena är borta jämfört med för ett år sedan.

Under onsdagen den 1 april presenteras inköpschefsindex i en lång rad länder. Intressantast här är att se om det går att skönja tecken på en uppgång från de mycket låga nivåer som dessa index legat på sedan en tid.

På veckans agenda finns också statistik avseende amerikanska husköp och bygginvesteringar, personbilsregistreringar, industriorder samt inte minst den viktiga amerikanska sysselsättningsstatistiken som kommer på fredag eftermiddag. Sammantaget kommer statistiken att ge en tydligare bild över konjunkturutvecklingen i februari och mars. Det ger i sin tur vägledning inför den kommande rapportperioden samt signaler huruvida en botten i lågkonjunkturen trots allt kan börja skönjas.

Skulle viktiga delar av veckans statistikflod överraska positivt kan vi se fram emot en bra börs den närmsta tiden.

Köp cykliskt

ANNONS

I det mörker som världen befinner sig i just nu finns det ändå anledning att våga tro på aktier. I många företag pågår processen för fullt för att anpassa verksamheten till lägre efterfrågan. Det innebär bland annat att företagen skär ner på sina lager och är försiktiga med att fylla på med nya varor.

Det drabbar i sin tur underleverantörer och i slutändan råvaruproducenter. Inte minst på Stockholmsbörsen finns det gott om företag som känner av det tvärstopp som drabbat stora delar av tillverkningsindustrin. Det positiva i sammanhanget är att vi ganska snabbt rör oss mot en situation där det uppstår balans.

När de gamla bilarna försvunnit ur bilhallarna ska de fyllas på med nya modeller. Det minskar lagren ute på fabrikerna och hos underleverantörer. Parallellt anpassas personalstyrkan. Allt detta skapar förutsättningar för mer stabila vinster. Det gör i sin tur att aktiemarknaden får lättare att göra prognoser och därmed också kan sänka riskpremien på aktier.

Med hopp om att efterfrågan dessutom kan börja stiga någon gång nästa år kommer intresset successivt att öka för cykliska aktier inom till exempel svensk verkstadsindustri. Jag tror att det i det här läget är fel att placera stor del av kapitalet i ”säkra kort”, det vill säga aktier som i mindre grad påverkas av konjunkturen.

I stället har det blivit dags att öka inslaget av aktier i företag som gynnas när konjunkturen väl vänder uppåt. Många av dessa kommer att leverera katastrofala kvartalsresultat den närmsta tiden, men det kommer inte att spela särskilt stor roll. Alla vet redan att resultaten kommer att bli dåliga och har därmed varit försiktiga med aktier av den här typen.

Behåll H&M

Hennes&Mauritz resultat för det första kvartalet blev en besvikelse. Framför allt var det valutasäkringar som slog negativt mot vinsten och liknande effekter kommer att finnas kvar i resultaträkningen under ytterligare något kvartal. Tillsammans med svag försäljning i befintliga butiker och allmän press på vinstmarginalen finns det risk för att H&M för första gången på flera år tvingas redovisa lägre vinst per aktie i år.

Jag anser dock att marknaden redan tagit hänsyn till det i sin värdering av aktien. Ett p/e-tal på 16-17 kan tyckas högt när det finns massor med andra aktier som handlas till multiplar som ligger på hälften av detta. Men då måste man komma ihåg att H&M är ett unikt företag med helt andra tillväxtmöjligheter än de flesta andra större börsbolagen.

ANNONS

Marknadspotentialen är fortfarande enorm och antalet butiker kommer sannolikt att öka med 10-15 procent per år under överskådlig tid. Till det kommer att försäljningen i det befintliga butiksnätet kommer att öka med några procent per år när konjunkturen återgått till att bli mer normal.

Sett på ett par års sikt ser jag ingen risk utan att vinsttillväxten kommer att vara tillräckligt hög för att fullt ut motivera dagens kurs strax över 300 kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS