Begravd i USA:s budgetförslag ligger en skatteparagraf som kan slå hårt mot svenska investerare. Section 899 ger amerikanska myndigheter rätt att införa straffskatt på upp till 20 procent på utländska kapitalplaceringar – och Sverige hamnar direkt i skottlinjen.
Trumps nya hämndskatt hotar din pension


Paragraf 899 i Donald Trumps budgetförslag ”Big Beautiful Bill” har fått smeknamnet ”hämndskatterna”.
Den ger nämligen USA befogenheten att beskatta utdelningar, royalties och kapitalinkomster från personer och företag i länder som bedöms ha ”diskriminerande” skattesystem mot amerikanska företag.
Missa inte: Paragrafen som sätter skräck i Wall Street. Realtid
”Sverige är i skottgluggen, absolut”, säger Johan Löf, makroekonom på Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), till EFN.
”Vi är ett av de länder som har implementerat OECD:s globala minimiskatt, och då är man direkt, så som lagförslaget är skrivet nu, ansedd som ett land som diskriminerar USA”, fortsätter han.
Svenska pensionsfonder drabbas hårt
Effekterna skulle slå särskilt hårt mot svenska pensionsfonder och andra institutionella investerare med betydande innehav i amerikanska tillgångar. Den extra skatten riskerar att minska avkastningen på dessa placeringar markant.
”Företag och investerare, så som våra pensionsfonder står inför det här. De riskerar att få sämre avkastning”, säger Löf.

Skatten kan variera från fem upp till 20 procentenheter utöver befintliga skattesatser.
För passiva inkomster som utdelningar skulle det totala skatteuttaget kunna stiga från nuvarande 30 procent till hela 50 procent, enligt Handelsbankens Makroveckan.
Senaste nytt
Från handelskrig till ekonomiskt krig
Paragraf 899 utgör en eskalering av den pågående handelskonflikten mellan USA och omvärlden.
Medan tullhöjningar tidigare varit det primära vapnet, öppnar den nya paragrafen för ett bredare ekonomiskt krig som även inkluderar kapitalmarknaderna.

Svensk tjänstepension har förlorat 300 miljarder – på 3 månader
Det är tufft för svensk tjänstepension.
”Det här är nästa steg i den omvälvande politik som kommer överlag från USA”, säger Löf, som beskriver förslaget som ”en möjlig breddning från dagens handelskonflikt till ett kommande ekonomiskt krig”.
Tajmingen är ingen tillfällighet. Statistik visar att den kinesiska exporten till USA föll med 35 procent i maj, samtidigt som förhandlingar mellan länderna pågår i London.
Självdestruktiva konsekvenser för USA
Paradoxalt nog skulle hämndskatterna även skada USA:s egen ekonomi.
Handelsbankens analys visar att förslaget skulle leda till svagare BNP-tillväxt även på lång sikt, eftersom högre kapitalkostnader dämper utländska investeringar och produktivitetstillväxten.
Läs även: ”Exceptionellt läge” – tullarna hårt slag mot Sverige. Dagens PS
”Detta följer av att den högre skatten ökar kapitalkostnaden och dämpar utländska investeringar, vilket drar ned den produktiva kapitalstocken i ekonomin och dämpar produktivitetstillväxten – vilket också leder till sämre utveckling för sysselsättning och löner”, skriver Löf i sin analys.
Den amerikanska budgeten räknar ändå med att lagförslaget ska inbringa 116 miljarder dollar till statskassan, vilket antyder att Trump-administrationen ser det som mer än bara ett förhandlingsverktyg.
Osäkert framtida öde
Trumps budgetförslag har röstats igenom i amerikanska representanthuset och hanteras nu av senaten.
Även om förslagets slutliga utformning är oklar, signalerar det en fortsatt upptrappning av USA:s konfrontatoriska ekonomiska politik.

Trumps ”hämndskatt” kan leda till dollarras
Nu varnar personer i branschen för konsekvenserna.
För svenska investerare och pensionssparare innebär det en ny typ av geopolitisk risk som kan påverka framtida pensionsutbetalningar.
Effekterna skulle märkas långt utanför Washingtons politiska korridorer, direkt i svenska hushålls framtida ekonomiska trygghet.
Missa inte: USA tappar förtroende bland svenska makthavare. News55 TV

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.