Den svenska exporten dämpas ordentligt i år. Avmattningen beror på svagare konjunktur i omvärlden. Och kanske på att svenska företag tappar marknadsandelar. Bäst går exporten till Central- och Östeuropa.
Trögare för exporten i år
Förra året blev ett lysande år för svenska exportföretag – upp med 9 procent till 901 miljarder kronor enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån.
Men i år vänder trenden nedåt, spår Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo. Svag konjunktur i EMU-länderna och dämpade siffror även på andra håll i världen betyder att världshandeln bromsar i år. Det innebär att den svenska exportökningen mätt i volym faller rejält.
– Vi räknar med att den stannar på 5,5 procent i år och 4,5 procent nästa år, säger Gozzo.
Avmattningen ligger också i linje med prognoserna för den svenska BNP-tillväxten som nu börjar dämpas. Trots att arbetslösheten fortfarande är hög bedömer de flesta ekonomer att den svenska tillväxttoppen redan är passerad.
Bäst går exporten till Central- och Östeuropa, där exporttillväxten ligger kring 9 procent i år, och till Stillahavsasien med en ökningstakt kring 7 procent. Nordamerika blir något svagare och Västeuropa, som är Sveriges överlägset största exportmarknad, stannar på en ökning med 5 procent.
Samtidigt pekar Gozzo på problemet med den starka prispressen i telekombranschen, en av Sveriges paradgrenar. Den innebär att en stark exportökning inte behöver vara så mycket att skryta över när den räknas i volym. För med fallande priser blir ökningen i värde inte särskilt stor.
– Räknat i volym ser det bra ut men företagen får inte lika bra betalt, säger Gozzo.
Därför är Gozzo också bekymrad över att de svenska företagens marknadsandelar kan vara på väg nedåt i den allt hårdare internationella konkurrensen.
Det ser inte så lysande ut, räknat i värde. Sverige vinner inte andelar i världshandeln, snarare backar vi lite, tror Gozzo.
Men ett positivt tecken är att tjänsteexporten växer snabbare än varuexporten, i fjol med 13 procent och i år med kanske lika mycket. Det handlar framförallt om IT-relaterade företag som växer snabbt. Tjänsteexporten står numera för omkring 20 procent av den totala exporten.
– Det är bra att Sverige ändå är med i moderna branscher, säger Gozzo.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.