Den som vill få insyn i regeringens styrning av statliga bolag har det inte lätt, konstaterar Riksrevisionen i en rapport. Samtidigt ifrågasätts att näringsminister Thomas Östros ensam beslutar om vilka personer som nomineras till styrelserna i de statliga bolagen.
Thomas Östros på dubbla stolar
Mest läst i kategorin
Riksrevisionen har granskat hur regeringen förvaltat och styrt sex statliga bolag – Posten, Samhall, Vin & Sprit, Svenska Spel, Apoteksbolaget och Systembolaget.
Ett gemensamt drag är att styrningen är otydlig och informell, det vill säga att möten, kontakter och fattade beslut inte alltid dokumenteras. Det försvårar för inblandade aktörer och för utomstående intresserade blir det närmast omöjligt att följa ett skeende i efterhand. Inte heller används bolagsstämmorna för att fatta beslut i viktiga frågor, som till exempel strategisk inriktning.
– När styrningen sker på det här sättet blir ansvaret oklart och ansvarsutkrävande försvåras, säger riksrevisor Kjell Larsson, som lämnade över rapporten till regeringen på onsdagen.
– Vi anser att det är en allvarlig brist.
Riksrevisionen anser att regeringen ska använda bolagsstämmorna mycket mer för att styra bolagen. Dessutom vill revisionen att stämmorna normalt sett ska vara öppna för allmänheten för att öka insynen.
En annan brist är att de personer på departementen som förvaltar bolagen också sitter med i bolagsstyrelserna, och dessutom är de med och utvärderar bolagen och nominerar styrelseledamöter.
– Det där blir allt för många stolar, säger Kjell Larsson.
Han ifrågasätter också den praxis som används och som innebär att näringsministern ensam beslutar om vilka personer som ska nomineras till bolagsstyrelserna.
Totalt äger staten helt eller delvis 60 bolag, vilket gör staten till en av de största företagsägarna i landet. I fjol omsatte bolagen 299 miljarder kronor och hade sammanlagt omkring 200.000 anställda.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.