<pufftextlänk>I går gick statsminister Persson ut och sade att handbagage kan förbjudas på flyget.</pufftextlänk> "Inte alls, det var nog ett uttalande i hettans ögonblick" säger terroristforskaren Magnus Ranstorp från Försvarshögskolan.
Terroristexpert sågar Persson

Mest läst i kategorin
Efter det avvärjda terroristförsöket mot flygplan från London i torsdags har säkerheten höjts markant. Det har även diskuterats om handbagage och medtagna drycker helt kommer att förbjudas på flygplan i framtiden. Statsminister Göran Persson var inte sen att hoppa på debatten och sade till Aftonbladet att handbagage mycket väl kan förbjudas i flygkabinen.
Forskaren och terroristexperten Magnus Ranstorp från Försvarshögskolan i Stockholm tror inte att det kommer bli fallet.
– De nyinförda säkerhetsrestriktionerna är exceptionella, det kommer inte att hålla i framtiden. De kostar för mycket och tar för mycket tid.
Ranstorp menar att resenärerna inte kommer att godkänna sådana restriktioner i framtiden och att flygbolagen kommer att böja sig för att hålla servicen uppe i kampen om passagerarna. Samtidigt kommer säkerhet också vara ett säljargument.
– Men i en kamp mellan säkerhet och service vinner service i längden. Det handlar om små marginaler för flygbolagen i dag.
Flera flygbolag har tidigare sagt att de inom kort kommer att tillåta mobiltelefoner på flygen. Inte heller den utvecklingen tror Ranstorp kommer att påverkas av den nya hotbilden.
Däremot tror Ranstorp att allt fler flygbolag kommer följa de amerikanska bolagens exempel och införa en så kallad ”secondary screening”.
– Det innebär att de ofta anlitar privata säkerhetsbolag som gör en granskning vid gaten. De frågar passagerna vilka de är, var de har köpt sina biljetter och så vidare. Märker de av det minska avvikande beteende gör de en noggrann kontroll. Bland annat kontrolleras då drycker och handbagage. Det har inte nämnts i debatten hittills med en sådan undersökning hade gjorts om terroristerna hade kommit igenom den första kontrollen i London.
Så de privata säkerhetsbolagen blir vinnarna?
– Ja visst. De har de varit ända sedan Irakkriget inleddes.
Utöver en ”secondary screening” tror Ranstorp att säkerhetspersonalen kommer att arbeta mer med punktinsatser.
– Det gäller att göra kontrollerna oförutsägbara. Men det kommer inte innebära så stora förändringar för passagerarna.
Ranstorp tror också att det kommer att ske säkerhetsförbättringar inom det tekniska området med till exempel övervakningskameror. En annan förändring som Ranstorp ser på sikt är rent arkitektonisk. Flygplatserna kan komma att ritas om så att inkommande och avgående passagerare inte blandas som de gör i dag. Men den förvandlingen tror Ranstorp kommer ta tid eftersom den är kostsam.