Realtid

Telia Sonera måste delas

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 juni 2007Publicerad: 14 juni 2007

UPPDATERAD Telia Sonera ska bli skyldigt att lägga det fasta accessnätet i en separat enhet inom bolaget. Det föreslår kontrollmyndigheten PTS i ett förslag till lagändring som myndigheten tagit fram på regeringens uppdrag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget innebär att Telia Sonera kan bli skyldigt att skilja på produktion och försäljning av vissa grossistprodukter som gäller det fasta nätet från den övriga verksamheten i bolaget. Telia Sonera måste också bygga vattentäta skott kring den avskiljda verksamheten.

PTS bedömer att förslaget har många likheter med den brittiska modellen där en enhet inom British Telecom hanterar grossistförsäljningen.

PTS-chefen Marianne Treschow var kritisk mot hur samarbetet har fungerat mellan Telia Sonera och de andra operatörerna när det gäller tillgången till accessnätet. Hon konstaterade att bolagen gång på gång kommit i konflikt med varandra och att det lett till en lång rad av tvister och juridiska processer.

– Och fortfarande fungerar inte relationerna mellan Telia Sonera och de andra operatörerna, sade Treschow.

– Och när köp-säljrelationen inte fungerar så hämmas Sverige som IT-nation och det gör att vi halkar efter våra grannländer.

Tele 2 ser inte PTS-förslaget som en optimal lösning där konkurrensen blir obegränsad.

– Visst, vi är glada över beslutet och det är positivt att PTS agerat, men det är bara en delseger för konsumenterna, säger bolagets Nordenchef och svenske vd Niclas Palmstierna.

– Man har inte vågat gå hela vägen. Man har valt att ha samma ägare och inte dela upp det i två bolag. Det hade varit tydligare om verksamheten delats upp i två bolag. Detta gör att konkurrensen utanför tätorterna kan bli begränsad och i slutändan är det kunderna som kommer i kläm, säger Niclas Palmstierna, som därför anser att en otydlighet blir kvar på marknaden.

ANNONS

Telia är inte heller positiva till PTS:s förslag.

– Vi tycker att den svenska bredbandsmarknaden fungerar relativt bra. Vi har lagt ett eget förslag som vi tycker är bättre, men PTS föreslår en lagstiftning. Det är en reglering och vår grundsyn är att ökad reglering minskar viljan till investeringar. Det tror vi går ut över kunderna, särskilt dem som inte bor mitt i den stora staden, säger Anders Bruse, chef för affärsområdet Bredbandstjänster.

Samtidigt menar Bruse att dagens förhållanden inte är optimala.

– Det är klart att det finns saker som går att förbättra och de juridiska processerna är väl ett exempel på det. Men 650.000 kunder har bredband med de andra operatörerna på vårt kopparnät och där har det fungerat, säger Bruse.

Förslaget lämnas nu till regeringen och kommer sedan att gå ut på en remissrunda över sommaren. PTS räknar med att det ska kunna genomföras till den 1 januari 2008 men att det kommer att ta ytterligare någon tid innan förändringen helt och fullt är genomförd.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS