Att surfa mobilt från utlandet är så dyrt att inte ens Tele2:s presschef vågar sig på det. Det avslöjar hon på Realtid.se:s fråga.
Tele2-chef ratar Tele2:s mobilsurf utomlands
Mest läst i kategorin
– Nej, jag använder bara hotellets W-LAN, säger (på skånska) Annika Kristersson, presschef på Tele2 Sverige.
Uppgiften lämnar hon till Realtid.se som svar på frågan om huruvida hon själv använder Tele2:s mobila bredband på Rhodos, där hon är när hon ringer apropå en artikel om mobilt bredband som Realtid.se publicerade på måndagen. Det hon vill tillägga är att Tele2:s kunder själva måste aktivera surf via det mobila bredbandet i utlandet för att det ska fungera, något som införts just på grund av de höga kostnaderna.
Skäl till Kristerssons beslut att låta bli mobilsurfandet utomlands är även det att det är för dyrt att surfa mobilt med Tele2:s utlandssurftaxa (50-250 kronor per megabyte, enligt Tele2:s hemsida, vars hänvisning till ”Priser från utlandet” saknar länk).
Tele2 marknadsför sig annars med pris som konkurrensfördel, och har som exempel på det ett får som maskot (får heter sheep på engelska, vilket låter nästan som cheap = billig).
Betalar inte din arbetsgivare dina telefonräkningar?
– Jo, men jag vill ju inte att de ska bli så höga att vi inte kan erbjuda våra kunder lägsta möjliga pris, svarar Kristersson rappt.
Att kostnaderna är så höga som de är (se gårdagens Realtid.se-artikel, där det exemplifieras med att det kostar över 100 kronor att läsa enbart förstasidan på Realtid.se) beror på att inga överenskommelser finns mellan de utländska operatörerna och Tele2, säger Kristersson.
Hon berättar på Realtid.se:s uppmaning om sin semester: hon anlände till Rhodos på söndagkvällen, och temperaturen under intervjun är 36 grader i skuggan. Någon Greklandskris har Kristersson inte hunnit märka av. Exempelvis gick en buss mellan flygplatsen och hotellet.
Hur gör du om du är utanför hotellet, till exempel på stan, och kommer på något du vill kolla upp på nätet?
– Jag försöker samla ihop allt sådant och koncentrera surfningen till morgnar och kvällar. Det är ju skönt att koppla av någon gång också, säger Annika Kristersson, som har en Nokia E72 (en Blackberry-lik telefon).
På Tre säger presschef Erik Hörnfeldt att han liksom Annika Kristersson skulle akta sig för att surfa mobilt från utlandet, eftersom det är så dyrt.
– Jag har naturligtvis ett företagsabonnemang, men Tre är ett kostnadsmedvetet företag, säger han.
– Jobbar man med en powerpointpresentation på några megabyte kan det ju kosta en tusenlapp att ta emot den om man är i till exempel Thailand eller Egypten med priser på 120 kronor per megabyte, sedan gör man några ändringar och mailar iväg den, då kostar även det en tusenlapp.
Att några överenskommelser inte har nåtts mellan svenska och utländska operatörer förklarar han genom ett exempel:
– Om Tre vill ha ett avtal med till exempel spanska Telefonica får vi ett svar: så här mycket kostar det, och då är det är bara att acceptera. Alternativet är att svenska kunder inte kan surfa mobilt från Spanien.
Och det är många fler svenskar som reser till Spanien än tvärtom, så Telefonica har övertaget i förhandlingarna.
– Det är därför EU nu har gått in och börjat reglera det här, säger Hörnfeldt och nämner de regler om maxbelopp som trädde i kraft 1 juli och fått operatörerna att impelementera spärrar som stänger av surfningen när man kommit upp i drygt 600 kronor.
Reglerna kom tillsammans med tvingande regler om sänkta SMS-priser, säger Hörnfeldt vidare.
Vet du om det är många anställda med företagsabonnemang som surfar mycket när de är utomlands och åsamkar sina arbetsgivare stora kostnader?
– Det vet jag inte. Och samtidigt finns det ju de som behöver väldigt mycket data i jobbet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.