Realtid

Tekniken som får sitt genombrott i år

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 jan. 2007Publicerad: 08 jan. 2007

Det blir allt vanligare att ladda ned och samla de senaste nyheterna, roliga videoklippen eller poddradiosändningar genom RSS. Enligt flera experter spås tekniken få sitt stora genombrott i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är först nu som det blir tillräckligt enkelt för allmänheten att använda tekniken, säger webbrådgivaren Fredrik Wackå.

Utbudet på internet växer ständigt. För den som vill vara uppdaterad med de allra senaste nyheterna och inte vill lägga ned tidsödande arbete med att surfa runt på olika sajter så har RSS blivit en lösning. RSS-läsaren gör att alla nyheter från olika sajter samlas på ett och samma ställe.

Tekniken har använts flitigt av bloggare, så att de kan dela med sig av sina senaste inlägg och kommentarer. Men nu har i stort sätt alla större nyhetssajter gjort det möjligt för den som vill följa nyhetsflödet att använda den.

– För allmänheten låter RSS alldeles för tekniskt. Istället har det varit de som haft en egen webbplats, som bloggat eller som varit speciellt intresserade av internet, som använt tekniken. Men nu börjar det bli tillräckligt enkelt för den breda allmänheten att använda den ofta utan att de inte ens vet om att det. I år kommer tekniken slå igenom på allvar, säger Fredrik Wackå, som är webbrådgivare och specialist på webbinnehåll.

Marcus Persson, omvärldsbevakare på Agent25 håller med.

– Det här växer helt klart. Istället för att aktivt gå in på olika hemsidor kan du läsa nyhetsflödet på din egen sida, säger han.

Det finns olika sätt att prenumerera på nyhetstexter. Hittills har det varit vanligast att ladda ned en RSS-läsare på nätet. Programmen är ofta gratis om man inte vill ha en mer avancerad variant med flera funktioner. En av de kanske mest använda är Blogbridge.

Men på senare tid har det vuxit fram ett kanske ännu enklare sett att prenumerera på nyheterna. Om du reser mycket och vill nå din prenumeration på andras datorer kan du använda specialiserade sajter som hanterar prenumerationer som Bloglines, News Gator Online eller Njuice.

ANNONS

Där ger de förslag på några sajter och du kan lätt lägga till dina favoriter.

Webbläsare som Firefox har RSS-hanteringen inbyggt och har det också som en del sitt mejlprogram Thunderbird.

– Något som jag tror kommer att betyda mycket för att RSS-teknikens ökning är att Microsoft har detta som en del i Outlook 2007. Har Microsoft det som en standard då använder nästan alla det till slut. I Outlook kommer det att finnas en inbox för e-post och en inbox för RSS-flöden, säger Fredrik Wackå.

Rss-flöden är även en del av Internet Explorer 7.

Men det är långt ifrån bara nyhetssajter som låter sina läsare använda tekniken. Den kommer även användas för videoklipp, prisjämförelser på produkter, väder, bloggar, ljudfiler eller podradiosändningar med mera.

Företag spås använda tekniken för att förbättra servicen till sina kunder, den som söker jobb kommer använda den för att prenumerera på en viss typ av jobbannonser som personen är intresserad av och så vidare.

Den svenska motsvarigheten till Youtube, Bubblare.se har sedan starten i somras gjort det möjligt för den som vill prenumerera på de allra senaste videoklippen. Sammanlagt har Bubblare.se haft över 6 miljoner filmvisningar på sin hemsida.

– Det här växer hela tiden. För en sajt som vill vara uppdaterad och löpande ha kontakt med sina användare är rss ett bra sett. Vi började använda tekniken för att bli mer användarvänlig och hålla våra användare uppdaterade med det allra senaste, säger Oskar Kalmaru, vd för Bubblare.se.

ANNONS

Finns man inte i RSS-flödet i framtiden så finns man inte på nätet. Och givetvis ska det som finns på internet även finnas i våra mobiltelefoner. I dag har många nya mobiltelefonmodeller RSS-läsare i sig. För den som vill ladda ned den senaste versionen av webbläsaren Opera Mini i sin mobiltelefon så har även den har i den numera en RSS-läsare.

– Med 3G är det möjligt att ta emot text och videomeddelanden vilket ger i stort sätt samma möjligheter som det i dag finns genom internet, säger Marcus Persson.

Tidningar som ger möjlighet till RSS, lämnar ofta bara ut rubrik och ingress för läsaren, men det finns även de som lägger ut hela texten.

Det finns inte bara positiva sidor för sajterna som använder RSS.

– Som det har varit hittills räknar nyhetsajter sidvisningar och unika besökare för att visa hur stora de är. När läsare använder RSS är det omöjligt att veta hur många som faktiskt har tillgång till nyhetsartiklarna. Detta gör det också svårt att ha siffror på ökningen av användandet av RSS-flöden, men det finns mycket som tyder på att det här blir stort, säger Fredrik Wackå.

Sajterna får alltså sämre kunskap på dem som läser nyheterna via rss. Det kan vara ett problem då sidvisningar och unika besökare har varit ett naturligt sätt att marknadsföra sig gentemot potentiella annonsörer på sajten. Besökarna filtrerar dessutom bort reklamen på webbsidorna. Eventuellt kan detta lösas framöver genom att reklam på något sätt även smygs in bredvid texten.

Eftersom RSS-användarna hela tiden uppdaterar sig mot webbsajterna innebär det dessutom att trafiken kan belasta sajten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]