Det var knappast i något lyckorus José Varela förra fredagen stormade in på tidningsredaktionen viftande med ett automatvapen – det som senare visade sig vara en plastleksak!
Tecknarens värsta tavla
Mest läst i kategorin
NEW YORK ”Jag är en lycklig man.” Så beskrev den exilkubanske tecknaren José Varela sig själv på en webbsajt tillhörande Miami Herald’s spanskspråkiga systertidning El Nuevo Herald.
I själva verket är han en bitter 50-åring, vars amerikadröm kraschat.
Det svårt att veta exakt vad som ledde till hans raseriutbrott, men det är inte svårt att rada upp potentiella orsaker:
Han hade fått sparken från sitt jobb som tidningens tecknare, hans fru Marela Varela hade gjort slut tre månader tidigare och ville ha skilsmässa.
Familjens ekonomi hade börjat gå utför redan år 2002 och de hade stora kreditkortsskulder.
Enligt branschtidningen Editor & Publisher klagade José Varela över tidningens betalningar och han sa dessutom att han ville tala om ”sanningen” om vad som händer på de två tidningarna, vilka ägs av McClatchy-kedjan.
Tidningen omringades snart av beväpnad polis och José Varela gav klokt nog upp efter tre och en halv timma.
José Varela fördes till stadsfängelset i Miami-Dade County och har nu åtalats för överfall med vapen. En domare beslöt i lördags att släppa honom på fri mot en borgen på en halv miljon kronor. Han slog samtidigt fast att Varela måste genomgå en sinnesundersökning.
José Varela var 24 år gammal när han tillsammans med sina föräldrar och en syster kom till Miami som ekonomisk båtflykting. Enligt New York-tidningen Newsday fick ta enkla jobb, som att diska på McDonald’s och hantera bagage på en flygplats. Men hans liv började ordna upp sig 1991 då tidningen Exito publicera hans teckningar.
Han skapade också en kubansk ”Rambo”, som var hjälten i en tecknad roman han gav ut. Figuren kanske reflekterade hans känslor för Fidel Castro och hans intresse för karate. Han har ett svart bälte.
År 2000 fick han fast jobb som tecknare åt ledaravdelningen på El Nuevo Herald, men han fick sparken i februari 2006, men fortsatte emelelrtid att frilansa för tidningen, som ännu en vecka efter incidenten har kvar hans bio på sin hemsida, med foto och länkar till hans dagliga karikatyrer under veckan som gått.
Köpte avsågat gevär. Rui Ferreira, en reporter på El Nuevo Herald, skriver på sin blogg att Varela under ett besök på redaktionen veckan före sagt att han köpt ett gevär med avsågad pip och en uzi, eftersom han kände sig otrygg i stadsdelen Jupiter dit han flyttat efter separationen från sin hustru.
Rui Ferreira skrev att José Varela i ett telefonsamtal under attacken sagt att det nu var han som var den nya chefen för tidningen och att ”någon måste betala,” syftande på redaktionschefen Humberto Castello.
Enligt Ferreira sa José Varela i ett telefonsamtal under attacken att det nu var han som var den nya chefen för tidningen och att ”någon måste betala” syftande på redaktionschefen Humberto Castello.
Han sa också att det var dags att ”städa bort skiten” på tidningen, som han anklagade för att driva med exilkubanerna. Han varnade för att det skulle ”sluta med våld i dag.”
Det kan dock ha legat mer än förtvivlan bakom José Varelas attack. Soren Triff, som tidigare jobbat på El Nuevo Herald skriver på Jim Romeneskos medieblogg att Varela kan ses som det ”senaste offret för Miami Heralds diskrimineringspolitik” mot spansktalande och att aktionen var en ”desperat – men missriktad” protest.
”Varelas enastående arbetet har varit El Nuevo Heralds ledarsidas ’ansikte’ under många år och gett honom flera journalistiska priser, men han har inte fått samma status som hans kolleger har på Miami Herald.”
Tidningsledningen begick enligt Soren Tiff allvarliga misstag när tre spansktalande journalister avskedades och José Varela tog detta till intäkt för att han aldrig skulle behandlas rättvist av tidningen, skriver han.
”Ledartecknarens handlingar måste – trots att de var personliga, missriktade och desperata – ses som en indirekt konsekvens at den högsta tidningsledningens misslyckande i att tackla frågan om mångfald på båda tidningarnas redaktioner,” skriver Soren Triff.
En av José Varelas senaste teckningar för El Nuevo Herald har rubriken ”Det moderna livets hastighet” och visar en brud och brudgum framför altaret i en kyrka. Efter att de lovat varandra trohet lyfter bruden i nästa bild en pistol och skjuter brudgummen medan hon ropar ”Förbannade lögnare!”
Hans Sandberg
korrespondent New York