Realtid

TDC laddar för att erövra Norden

administrator
administrator
Uppdaterad: 04 dec. 2006Publicerad: 04 dec. 2006

Jens Adler, ny vd på TDC, vill sälja ut alla verksamheter utanför Norden. Totalt drabbas nära 3.000 personer av neddragningarna i den nya omorganisationen. I Sverige ökar företaget sina mediesatsningar med 100 procent. Målet är att bli den tredje största bredbandsleverantören på privatmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025
Spela klippet
Realtid TV

Ekonomin vänder uppåt: "Märks inte för alla ännu"

22 mars 2025

Det har varit ganska tyst kring TDC efter att företaget fått nya ägare. Sedan 1 november i år har företaget fått en ny vd genom Jens Adler och tre nya medlemmar i styrelsen och nu börjar det hända saker.

Nyligen meddelade Jens Adler att han vill sälja TDC:s alla verksamheter som finns utanför Norden. Det gäller de verksamheter som företaget har ägarandel i som Polkomtel i Polen, Talkline i Tyskland, One i Österrike samt Bite i Lettland och Litauen. Försäljningen kommer endast att ske om det finns köpare som bättre kan utveckla dessa företag än TDC. Samtidigt har Jens Adler meddelat att TDC kommer stadigt att ansvara för de utländska verksamheterna och ta hand om både kunder och medarbetare i företagen.

Nyligen meddelade företaget att TDC:s satsning på att rulla ut en lågprismobiloperatör i Europa under namnet easyMobile ska läggas ned. Satsningen som startats upp i Storbritannien och som har runt 80.000 kunder läggs ned helt och hållet, och den tyska verksamheten byter namn till Callmobile.

Utöver det kommer det att ske en omorganisation inom företaget. Enligt Jon Strand, analytiker på danska Strand Consult, kommer runt 2.000 till 3.000 personer tvingas lämna företaget.

– Det här är helt klart frukten av den nya ägarbilden som vi ser. Jag tror att det är bra för företaget att koncentrera sin verksamhet. Det är också bra att företaget ser över sin organisation inom Norden för att bli ett hälsosamt företag. Samtidigt kommer det bli tufft att bli starkare i Norden eftersom marknaden är mogen och konkurrenterna många, säger John Strand.

I Danmark har företaget full service med kabel-tv, fast- och mobiltelefoni, bredband och triple-and-play-tjänster.

I Sverige har företaget främst inriktat sig mot företagsmarknaden med kunder som Vattenfall och Skatteverket. De samarbetar också med systerföretaget TDC Dotcom när det gäller konvergenstjänster inom data- och telekommunikation.

Nu satsar företaget på att locka till sig flera privatkunder till deras bredbandstjänst.

ANNONS

– Vi har vänt oss till företag sedan oktober 1995 och började först satsa på privatmarknaden för något år sedan, säger Caroline Ahlström, pressansvarig på TDC Song.

Under årets första tio månader la TDC i Sverige ut 15,5 miljoner kronor på marknadsföring på dagspress. Nästan lika mycket la företaget på reklam på internet. Nu ska marknadsföringen öka med 100 procent.

– Anledningen till att vi ökar vår marknadsföring är för att vi ser en stor tillväxt på marknaden. Målet att bli Sveriges tredje största bredbandsleverantör sattes 2005 och det står vi fast vid fortfarande. Vi har däremot inte tidsbestämt det målet, säger Lotta Sydäng-Melin, marknadschef på TDC privat.

– Nu måste vi måste satsa mer eftersom våra konkurrenter lägger ned enormt stora investeringar på marknadsföring, säger Lotta Sydäng-Melin.

I oktober lät TDC i Sverige uppgradera sina nät och alla företagets befintliga privat kunder fick på så sätt sin uppkoppling uppgraderad från 1 Mbit/s till 2 Mbit/s helt gratis. I oktober sänkte företaget priset på sin snabbaste bredbandstjänst 28 Mbit/s i en reklam satsning. Tjänsten kostar i dag 149 kronor i månaden.

Men det är flera som vill bli stora i Norden. Bland annat är det flera operatörer som är intresserade av att köpa Debitel i Danmark, på TDC:s hemmaplan. TDC, Telia Sonera och Telenor sägs alla vara intresserade av att köpa företaget och Telia Sonera spås bli den som vinner kampen.

Om Telia Sonera får köpa bolaget riskerar TDC dessutom att mista 900 miljoner kronor om året. Debitel har nämligen hyrt in sig på TDC:s nät och lär i så fall istället använda Telias nät om köpet går igenom.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Affärer

Islossning på marknaden: "Går att göra affärer igen"

23 mars 2025
Spela klippet
Börs & finans

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025
Spela klippet
Realtid TV

Pension utomlands: Vad du vinner – och vad du riskerar att förlora

23 mars 2025
ANNONS
ANNONS