Under den gångna veckan kunde flera tusen Malmöbors bredbandstrafik avlyssnas. Telia som byggt och driftar stadsnätet menar att felet är åtgärdat men TDC som avtalat om att koppla sitt nät till stadsnätet tvekar på grund av säkerhetsproblemen. TDC:s kritik mot Telia är hård.
TDC kritiserar Telia

Mest läst i kategorin
I november skrev danska TDC på ett avtal med HSB Malmö angående leverans till HSB:s 25.000 lägenheter i Malmö. Telia har hittills varit den enda bredbandsleverantören men vid årsskiftet kommer nätet öppnas för totalt sex ytterligare leverantörer. Meningen är att de kommer att använda Telias stadsnät.
I fredags avslöjades att det finns stora säkerhetsproblem i nätet och därefter har TDC valt att vänta med satsningen.
Dan Egerstad, säkerhetskonsult på Minus00, bor i Malmö och upptäckte att det fanns något problem med uppkopplingen redan på måndagen förra veckan. Han är inte förvånad av att TDC nu väljer att vänta med sitt erbjudande till HSB-lägenheterna.
– Telia kunde inte garantera mig säkerhet. Hur ska de då kunna garantera TDC:s kunder säkerhet, säger han.
Enligt Christer Isacsson, affärsområdeschef på TDC är företaget inte uppkopplad till det här nätet i dag men har trots det avsikt att göra det framöver.
– Säkerhetsfelen som uppstod anser vi var så allvarliga att vi vill vänta. Det här visar att vi måste vara väldigt noggranna med att säkerhetsställa kvalitén även på andra ställen framöver, säger Christer Isacsson.
Det är den operatör som kunden väljer som ansvarar för att kommunikationen ska fungera för sina kunder. Därför måste TDC också kunna lita på att nätet fungerar.
– Efter årsskiftet kommer det att vara ytterligare sex leverantörer som ska kopplas till det här nätet. Det innebär att det blir ännu mer komplext och då måste det finnas felhanteringsrutiner på plats. Nu har vi fått försäkringar från HSB att man hittat felet och att detta ska vara åtgärdat, säger Christer Isacsson.
Men det är inte första gången som TDC kritiserat Telia.
– Vi har tidigare påpekat för Telia att det finns problem kring rutiner som också har med säkerhet att göra, men som handlar mer om bättre rutiner när man tar in kunder och hur man följer upp kunderna. Vi har även diskuterat med nätansvariga om hur de byggt upp näten. Kombinationen brist på lyhördhet och dåliga rutiner har gjort det svårt för oss att påverka processen, säger Christer Isacsson.
Dan Egerstad upptäckte felet när hans internetuppkoppling blev väldigt långsam.
– Först trodde jag att jag blev utsatt för en ddos-attack, säger Dan Egerstad.
Efter att han själv avlyssnat sitt eget nätverk insåg han att det inte bara var hans trafik som han kunde se på sin dator. Han fick fragment av information från flera användare.
– Jag kunde se vem som mejlade till vem via MSN och vad ämnet var. Jag kunde däremot inte se hela texten. Jag såg hur personer var inne på sin internetbank men inte exakt vad personen gjorde där. Hade jag velat hade det med andra ord varit lätt att kartlägga olika personers internetvanor, konstaterar Dan Egerstad.
På onsdagen kontaktade Dan Egerstad Telia och bad dem att åtgärda felet men inget hände. Någon dag senare fick han ett svar om att det inte var något fel på hans nätverk och att ärendet var avslutat. Men Dan Egerstad kunde konstatera att problemet fortfarande fanns kvar.
Till sist uppdagades felet i olika medier och Telia tvingades till sist att åtgärda felet. Exakt vad felet var har Telia inte uppgett men Dan Egerstad tror att Telia var tvungen att byta ut en switch.
– I ett korrekt nätverk ska man inte få någon information från någon annan dator, men tyvärr accepterar man att man får lite information. I dag är det på en accepterad nivå. Men det innebär inte att felet kommer att ske igen, säger Dan Egerstad.