Realtid

TCO:s chefekonom lämnar i protest mot ordföranden

Mikael Sandström lämnar jobbet som TCO:s chefekonom i protest mot ordföranden Eva Nordmarks ställningstagande i regeringsfrågan.
admin
admin
Uppdaterad: 28 sep. 2018Publicerad: 28 sep. 2018

TCO:s chefekonom Mikael Sandström har sagt upp sig på dagen i protest mot att TCO-ordföranden Eva Nordmark tagit partipolitisk ställning i regeringsfrågan. Det har i sin tur fått Nordmarks kanslichef på TCO att i ett internt mejl skriva att “han befinner sig mitt i den partipolitiska hetluften och har svårt med TCO:s partipolitiskt obundna hållning”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mikael Sandström tog nyligen tjänstledigt för att arbeta som nära rådgivare åt moderatledaren Ulf Kristersson under regeringsförhandlingarna, vilket Realtid.se tidigare rapporterat om

Anledningen att Kristersson anlitat Sandström som rådgivare under arbetet med att förhandla fram en ny regering är att han har en tidigare bakgrund som moderat statssekreterare på statsrådsberedningens samordningskansli, under regeringen Reinfeldt mellan åren 2006-2014.

Efter att TCO:s ordförande Eva Nordmark häromdagen skrivit en debattartikel i Dagens Industri om regeringsfrågan och de olika alternativ som förhandlingarna kan utmynna i, och där enligt Sandström entydigt förespråkat en ny regering som leds av Stefan Löfven (S), säger han nu upp sig med omedelbar verkan.

I artikeln i Dagens Industri skriver Eva Nordmark bland annat: “Med rådande parlamentariska läge är min bedömning att endast en regering som är förankrad på båda sidor om den traditionella blockgränsen och som samtidigt inte är beroende av stöd från Sverigedemokraterna kan uppfylla båda dessa krav.
Bäst vore om den kommande regeringen innehöll partier från båda sidor blockgränsen, då det sannolikt ger en större stabilitet än en regering som regerar på nåder från partier i det andra blocket.”

Det ställningstagandet har nu alltså resulterat i att Mikael Sandström omedelbart lämnar jobbet på TCO som chefekonom och teamchef, som han tagit tjänstledigt från, vilket i sin tur fått TCO:s kanslichef att i ett internt mejl som Realtid.se tagit del av hävda att Sandström “befinner sig mitt i den partipolitiska hetluften och har svårt med TCO:s partipolitiskt obundna hållning”.

I en förklaring till att han sagt upp sig som han publicerat på sin Facebooksida under fredagseftermiddagen skriver Mikael Sandström följande:

“Jag har just sagt upp mig från min tjänst som chefekonom och teamchef på TCO. Skälet till mitt beslut är följande.

Just nu finns två föreslagna regeringsbildare och två föreslagna regeringsalternativ. Stefan Löfven vill bilda en blocköverskridande regeringen, troligen bestående av Socialdemokraterna och ett eller flera av Allianspartierna. Allianspartierna vill bilda en Alliansregering, ledd av Ulf Kristersson.

ANNONS

Inget av dessa regeringsalternativ kan för närvarande räkna med att tolereras av riksdagen. 

För Stefan Löfvens del är problemet att de Allianspartier han vill samarbeta med hittills sagt sig inte vilja ingå i en sådan regering. För Ulf Kristerssons del är problemet att Alliansen inte förfogar över egen majoritet, utan endast 143 mandat. För att en Alliansregering ska kunna bildas måste ytterligare minst 32 ledamöter rösta ja i, lägga ned sina röster i eller utebli från statsministeromröstningen. Alliansen har sagt att man önskar nå en överenskommelse med Socialdemokraterna som möjliggör för detta parti att i en statsministeromröstning lägga ned sina röster. Hittills har Socialdemokraterna avvisat samtal med en sådan inriktning.

TCO har, i den debattartikel som häromdagen publicerades i Dagens Industri, valt att entydigt stödja Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning. I den mest utpräglat partipolitiska fråga som tänkas kan, vilka partier som ska ingå i en regering, väljer TCO att ta partipolitisk ställning. Därmed bryter TCO mot organisationens stadgar, som i första paragrafen anger att ”TCO är partipolitiskt obundet”.

Min slutsats är att jag, som förespråkar en annan regering än den TCO förespråkar, inte kan arbeta på TCO. Jag kan inte företräda TCO externt och jag kan inte företräda TCO:s ledning inför mina medarbetare.

Jag har inget nytt arbete. Jag har inte heller ändrat mitt beslut att inte stå till förfogande för politiska tjänster i regeringskansliet.”

Mikael Sandströms uppsägning har i sin tur fått TCO:s kanslichef och administrativa chef Torbjörn Bredin att på fredagseftermiddagen skriva ett internt mejl till ledningarna på kanslierna på TCO:s samtliga medlemsförbund.

I sitt mejl skriver Bredin bland annat följande:

“Vill informera om att TCOs chefekonom, Mikael Sandström, idag sagt upp sig. Mikael har varit tjänstledig sedan valet för att stötta den moderata partiledningen i regeringsdiskussionerna.
Vi beklagar att Mikael sagt upp sig men har förståelse för att han befinner sig mitt i den partipolitiska hetluften och har svårt med TCOs partipolitiskt obundna hållning”.

ANNONS

TCO har också ännu lite senare på fredagseftermiddagen, som ett direkt svar på den politiska kritiken från Mikael Sandström, men utan att nämna honom vid namn eller berätta att han sagt upp sig i protest, publicerat ett skriftlig uttalande. I det står bland annat:

“Under de senaste dagarna har TCO:s roll som partipolitisk obunden organisation ifrågasatts. Vi vill därför förtydliga att TCO är en partipolitiskt obunden facklig centralorganisation. Vi har inte koppling till något parti, men vi försöker på uppdrag av våra förbund att påverka politiken. Att vi är partipolitiskt obundna betyder självklart inte att vi avstår från att agera i frågor.

TCO  har inte tagit ställning i regeringsfrågan. Varken vad gäller vilka partier som ska ingå i nästa regering, inte heller vem som blir statsminister. TCO är närvarande i debatten om nästa regering för att vi vill peka ut vad Sverige behöver”

Vidare står det att:

“Vi har sedan i början av förra mandatperioden sagt att vi föredrar blocköverskridande samarbete och TCO talade redan 2015, när Decemberöverenskommelsen föll, om att en blocköverskridande regering måste övervägas. Det kommer vi fortsätta att tala om, för det är vad Sverige behöver.”

Som en detalj kan nämnas att TCO:s ordförande Eva Nordmark också har en partipolitisk bakgrund. Mellan åren 1995-1998 var hon riksdagsledamot för Socialdemokraterna och hade dessförinnan ett långvarit engagemang i SSU där hon bland annat suttit i förbundsstyrelsen. Hon har också varit politisk aktiv i kommunpolitiken i Luleå.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]