Den senaste tiden har private equity-bolagen och hedgefonderna spöat investmentbankerna i slaget om USA:s stora talanger. Men detta kan vara på väg att ändras.
Talangjakt på Wall Street
Mest läst i kategorin
Investmentbankerna har traditionellt haft monopol på de smartaste finansiella hjärnorna. Knappt hade studenterna på de tunga Ivy League-universiteten hunnit ta av sig sin svarta studenthatt innan de handplockades av en Goldman Sachs-rekryterare.
Men i takt med den närmast explosionsartade ökningen av hedgefonder och private equity-bolag de senaste åren har de fått hård konkurrens.
Fonderna har lockat med miljardlöner som investmentbankerna – trots rekordbonusar – hittills inte kunna matcha.
Men det kanske inte bara handlar om pengar. En investmentbankers jobb är, som en höjdare i branschen – citerad av New York Sun – uttryckte det: ”mind-numbingly boring.”
Dessutom får nybörjarna veta att de lever.
– Första året fick vi jobba mellan 70 och 90 timmar i veckan och de flesta helgerna. Analytiker kommer in vid nio och är ofta där till midnatt, berättar en banker för New York Sun.
Men nu är investmentbankerna på väg att göra comeback.
– Private equity har mer eller mindre kunnat få vilka de vill, säger en fondförvaltare till CNN.
– Men nu har det börjat bli ändring. Investmentbankerna gör stora pengar igen.
Rekordhög aktivitet på M&A-fronten är en av orsakerna. Förra året omsatte sektorn nästan 25.000 miljarder kronor. I år är det redan uppe i 14.000 miljarder.
Och bonusarna skjuter samtidigt i höjden. Som Realtid.se tidigare berättat delade de fem största Wall Street-bankerna ut nästan 250 miljarder kronor i bonusar år 2006. Nytt rekord, så klart.
En vd fick 365 miljoner kronor i lön. Detta är dock långt ifrån de osannolika 11 miljarder kronor som hegdefonden Centaurus Energys vd John Arnold tjänade.
I år förväntas bonusarna öka med mellan 10 och 15 procent, uppger CNN.
Dessutom har flera storbanker öppnat filialer som ska konkurrera med hedgefonderna och private equity-bolagen, något som suddat ut gränsen mellan dem. Och det har gett resultat. Förra året rankades banken JP Morgan Chase som världens största hedgefond.
Bankerna har också höjt ingångslönerna och gjort det lättare för yngre bankirer att klättra snabbare i hierarkin.
Det är bara att säga som New York Suns kolumnist Liz Peek gör: Grattis till 2007 års studenter!