Realtid

SVT tvingas till upphandlingar

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 24 feb. 2005Publicerad: 24 feb. 2005

En ny dom slår fast att SVT ska tillämpa lagen om offentlig upphandling. Det innebär att fler tv-producenter har möjlighet att knacka på dörren. På produktionsbolagen är reaktionerna delade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Domen i kammarrätten i Stockholm i måndags får konsekvenser för Christina Jutterström, vd på Sveriges Television, SVT. Domen underkände SVT:s upphandling av Teracoms tjänster för det markbundna nätet.

Advokat Claes Langenius på advokatfirman Hammarskiöld & Co, som företrädde 2T Broadcasting AB mot SVT, förklarar att domen gäller alla upphandlingar som SVT gör i framtiden. När en vara eller en tjänst kostar mer än en viss gräns, så måste SVT likt statliga myndigheter göra en offentlig upphandling.

– Både länsrätten och kammmarrätten säger att SVT är en upphandlande enhet och då måste de tillämpa lagen om offentlig upphandling, LOU, på alla områden. Det är det första fallet där det slås fast att SVT är det, säger Claes Langenius.

– SVT har tidigare hävdat att de inte är offentliga och en upphandlande enhet. Den här domen får konsekvenser på området.

Claes Langenius betonar att det i vissa lägen bara finns en som kan leverera produkten.

– Men även i de fallen måste SVT följa de regler som finns i LOU, till exempel vid direktupphandling.

Den som upphandlar en tjänst kan formulera villkor som utesluter till exempel en leverantör som inte betalt skatter, tidigare gjort konkurs, har för låg omsättning eller är nystartade så att de inte har en godkänd årsredovsining att visa upp.

– Inom ramen för LOU kan vissa bolag uteslutas. Och SVT måste välja den leverantören som är bäst avseende pris i förhållande till kvalité.

ANNONS

Christina Jutterström och SVT tvingas därmed in i mer byråkratiska turer, med upphandlingar som också kan överklagas.

– LOU innebär ett förfarande som är mer formalistiskt, och det kan innebära öppningar för bolag som inte tidigare varit leverantör till SVT, säger Claes Langenius.

Den uppfattningen delas av Henrik Tamm, försäljningschef på anbudskonsultbolaget Offerator AB.

– Offentlig upphandling är en process som gör att alla har en möjlighet att vara med att konkurrera om uppdrag. Så fort liggande avtal löper ut med nuvarande leverantörer måste SVT upphandla tjänsterna, säger Henrik Tamm.

Henrik Bastin, utvecklingschef på produktionsbolaget Stockholm–Köpenhamn Produktion, tror inte att det innebär några dramatiska förändringar.

– Vad gäller det som läggs ut på produktionsbolag så tycker jag nog att det redan att fungerar på det viset. De brukar berätta vad de har för planer, och så får alla produktionsbolag vara med och pitcha.

Så ni känner er inte undanskuffade som litet produktionsbolag?

– Nej, inte alls. Det är snarare så att SVT gynnar de mindre bolagen just nu, efter att de stora bolagen gått samman.

ANNONS

– Sen fungerar det ju så att de stora bolagen äger rättigheterna till vissa koncept. Så när SVT vill göra till exempel Riket så måste de ju vända sig till de som äger rättigheterna för just det programmet, de kan inte be vem som helst att göra det då, säger Henrik Bastin.

Patrick Svensk, vd på branschjätten MTV Produktion som i höstas köpte Jarowskij, gillar den nya ordningen som domen kan innebära.

– Det är bra för MTV om det innebär att vi oftare kan vara med att konkurrera om produktioner. Men det vore absurt om det på något sätt skulle innebära att en programidé från oss måste upphandlas, säger Patrick Svensk.

Tror du att LOU kan göra att SVT i högre grad blir beroende av externa idéer?

– Det skulle jag ju önska, men jag tror inte det.

Peter Ahlberg, vd för produktionsbolaget Meter (Meter som står bakom bland annat Jeopardy, Idol, Big Brother och När och fjärran), tror att LOU passar dåligt in på ett bolag som SVT.

– Det kan nog bli svårt. Det vi gör handlar inte om skruvar och muttrar utan om idéer och upphovsrätt och tv-innehåll. Det är inte bara pengar som det handlar om, säger Peter Ahlberg.

Vad tror du om risken med anbud som blir offentliga?

ANNONS

– Det är ju också ett problem. Det är mycket affärshemligheter som avslöjas i så fall, säger Peter Ahlberg.

Men Henrik Tamm på Offerator menar att det inte är någon käpphäst.

– Det finns möjlighet att sekretessbelägga känslig information som konstnärliga idéer och tekniska beskrivningar om anbudsgivaren kräver det, men priser är i flertalet fall offentliga. Alla dokument behöver inte bli offentliga, det kan man se på hur statliga Apoteket tillämpar reglerna.

Henrik Tamm välkomnar utvecklingen för SVT:

– Det kan också innebära att SVT i det långa loppet tvingas att konkurrensutsätta den egna verksamheten.

Olle Blomkvist

[email protected]

Petter Brunnberg

ANNONS

[email protected]

Emilie Westholm

[email protected]

Fotnot: SVT kan komma att begära en överprövning i Regeringsrätten, men det är mindre troligt att den ändrar tidigare utslag på punkten att SVT är en upphandlande enhet. Både länsrätten och kammarrätten anser det, dels genom den offentliga finansieringen av SVT:s verksamhet och dels genom att staten utser fem av sju av de ordinarie ledamöterna i SVT:s styrelse. Domen i kammarrätten i Stockholm har målnummer 2588-04.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]