Sverige är världens mest välmående nation – efter Finland och Schweiz.
Sverige topp tre i världen
Mest läst i kategorin
Det är inte bara när det gäller välfärd mätt i pengar men även kvaliteten på demokrati och styrning som Sverige rankas som det tredje bästa landet i världen.
Detta enligt det senaste indexet, The Prosperity Index, från den London-baserade tankesmedjan Legatum.
En av Sveriges starkaste sidor, enligt indexet, är entreprenörsskap och innovation. Motiveringen är att det är lätt att starta upp och registrera nya bolag i landet. Men även att Sverige har kommit långt i internet-infrastrukturen samt att 88 procent av svenskarna äger en egen dator.
Sverige rankades även som världens fjärde mest utbildade folk. Både grundskole- och gymnasieinskrivningarna är höga och klasserna är relativt små med en lärare per tio elever.
Men svenskarnas sociala nätverk är också en av landets största styrka. 93 procent av svenskarna litar på att familjen och vännerna ställer upp när det krisar. Cirka 44 procent av svenskarna som deltog i undersökningen svarade att de är medlemmar i idrottsföreningar och 54 procent i religiösa samfund (men antalet svenskar som svarade att de ansåg att religionen var viktig var få). 53 procent av svenskarna har någon gång skänkt pengar till välgörenhet.
Yttrandefriheten nämns också som en faktor som gör att Sverige hamnar högt i den totala rankningen.
Finland tog förstapriset och följs av Schweiz och de nordiska länderna Sverige, Danmark och Norge.
Zimbawe rankas som det sämsta landet strax före Sudan och Jemen.
USA slog Storbritannien, Tyskland och Frankrike och kom på nionde plats.
Legatum försöker att uppmuntra faktorerna hälsa, frihet, säkerhet och politisk styrning som enligt tankesmedjan är nyckeln till välstånd, snarare än materiella välstånd.
I år fanns det dock varningssignaler i Prosperity Index.
– Vi tror att det kan finnas varningssignaler för Ryssland och Kina. Vi ser en verklig klyfta. Rättsstaten, insyn och ansvarstagande är viktiga för hållbar tillväxt, säger William Inboden, senior vice-president på Legatum till Financial Times som även poängterar att det finns lite mer positiva indikatorer för Brasilien och Indien.
Se hela listan här.
Läs motiveringarna till Sveriges placering här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.