Genom hårdare krav på djuruppfödare önskar regeringen på sikt få bort pälsnäringen från landet. Nu säljs djuren av till Östeuropa där uppfödarna erhåller EU-bidrag för att ta över de svenska uppfödarnas verksamhet.
Sverige outsourcar pälsnäringen
Mest läst i kategorin
I en överenskommelse mellan regeringen och det två stödpartierna efter förra valet beslöts att pälsnäringen i landet skulle avskaffas. Eftersom det råder näringsfrihet i Sverige kan regeringen inte förbjuda näringen som sådan utan väljer att ställa tillräckligt höga krav för att näringen skall självdö.
– Det är ju tydligt att socialdemokraterna stött på patrull hos jurister och försöker kringgå lagen, säger Cecila Widegren (m). Det hade ju varit ärligare att försöka förbjuda verksamheten.
Enligt Cecila Widegren är det ett slag i tomma intet om orsaken till de hårdare kraven är att man inte tycker att minkar ska sitta i bur.
– Flera svenska pälsuppfödare har redan blivit uppvaktade av uppfödare i Baltikum, Polen och andra nya EU-medlemsländer som vill köpa deras hela system, det vill säga deras avelshonor. Det är många som i dessa länder får EU-bidrag för omställning av jordbruk till minkuppfödning
De hårdare kraven som ställs på minkuppfödarna i Sverige behöver enligt Cecila Widegren inte betyda att minkarna får det bättre.
– Sverige har ju den bästa uppfödningen i världen. Våra uppfödare får ständigt priser för sina fina pälsar. Att pälsarna håller hög kvalitet är ett tecken på att djuren mår bra. Då är det ju dumt att tvinga bort uppfödningen till andra länder som inte har samma regler för djuruppfödning
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist som är ansvarig för det nya förslaget är inte anträffbar utan hänvisar till Joakim Kellner som är politiskt sakkunnig på Jordbruksdepartementet.
Strider det inte mot näringsfriheten att försöka utrota en viss typ av näring?
– Nja. Det var ju så att vi inte ville ta till med ett totalt förbud mot näringen på etiska grunder just för att det inte var förenligt med näringsfriheten. Därför har vi istället valt att sätta upp hårdare regler, säger Joakim Kellner till Realtid.se
Men det uttalade syftet är ju att få bort näringen. Är inte det här ett sätt att kringgå lagstiftningen?
– Att kringgå lagstiftningen tycker jag nog inte att det är.
Men ni uppnår ju samma resultat. Ni skriver ju att ni bedömer att det ska leda till att näringen upphör, eller hur?
– Förslaget är ju inte lagt än så det beror nog på hur det kommer att se ut. Om det beslutas att minken ska ha badvatten kommer det troligen leda till att näringen försvinner.
Så är syftet att förbättra situationen för minkarna eller att få bort näringen?
– Syftet är att få bort näringen som den ser ut i dag. Finns det uppfödare som kan leva upp till reglerna så kan de ju vara kvar.
Men det räknar ni inte med?
– Nej.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.