Realtid

Sverige klättrar i världsrankning

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 sep. 2006Publicerad: 27 sep. 2006

Sverige klättrar från en sjundeplats till nummer tre i rankningen av världens mest konkurrenskraftiga länder. I topp ligger Schweiz och tvåa är Finland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är World Economic Forum som rangordnar världens länder. Rangordningen bygger på officiell statistik och enkäter till över 11 000 personer i ledande ställning runt om i världen.

Tio-i-topplistan består i övrigt av Danmark, Singapore, USA, Japan, Tyskland, Holland och Storbritannien. USA är det land som fallit mest, från en förstaplats i fjol till sjätteplatsen i år.

Schweiz och de nordiska länderna får beröm för effektiva myndigheter och kompetent ekonomisk styrning parat med utbildningsinstitutioner i världsklass och fokus på teknologi och innovationer.

”Länder som, liksom de nordiska, investerar tungt i utbildning, kommer sannolikt att få se stigande per kapitainkomster framöver, växande framgång i fattigdomsbekämpning och skaffar sig därmed en bättre förmåga att etablera sig i den globala ekonomin”, skriver Augusto Lopez-Claros, chefekonom och vd för World Economic Forums Global Competitiveness Network i en kommentar.

Liksom alla rankningslistor beror placeringarna mycket på vad som mäts. De nordiska länderna hamnar högt på variabler som infrastruktur, telefontäthet, forskning- och utveckling medan skattenivåer och arbetsmarknadslagstiftning klassas som mer problematiska områden.

I de snabbväxande ekonomierna i Asien är det bara Singapore och Japan som kommer in på tio-i-topplistan. Men redan på 11:e plats finns Hong Kong och på trettonde Taiwan. Kina och Indien, båda länderna högintressanta för svenskt näringsliv, ligger på 52:e respektive 43:e plats. För Kinas del är positiva signaler om den starka tillväxten parad med låg inflation medan till exempel den statskontrollerade banksektorn ses som ett problem.

Bland EU-länderna klarar sig Polen sämst med en 48:e plats, strax efter Grekland på 47:e plats och långt efter Estland (25), Tjeckien (29) och Slovenien (33).

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS