Realtid

"Sverige är inte värst"

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 juli 2006Publicerad: 26 juli 2006

<pufftextlänk>Sverige är inte det enda land som skyddar sitt spelmonopol. </pufftextlänk>En ny kartläggning visar att den europeiska spelmarknaden är en mycket snårig arena att tampas på och experterna spår ett ökat antal rättsliga processer när de privata aktörerna fortsätter att kämpa mot monopolen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie som EU-kommissionen snart kommer att presentera visar att alla 25 medlemsländer har gått in för monopol och att alla har olika system för licenser, auktorisering och beskattning av spelmarknaden. Realtid.se har tagit del av rapporten och diskuterat den med ett par spelaktörer.

Torbjörn Ihre är pressansvarig för vadslagningsbranschens lobbyorganisation i Bryssel, European Betting Association. Han menar att Sverige, tvärtemot vad många svenskar tror, är långtifrån det ”värsta” landet i Europa. Enligt Torbjörn Ihre finns det länder ”som har vidtagit extrema åtgärder för att skydda sina marknader”.

– Till exempel har Italiens finansdepartement nyligen svartlistat alla utländska spelbolag. Frankrike har utfärdat stämningar och böter och trakasserat agenter som har försökt ta sig in på marknaden, säger han.

Tyskland och Holland beskrivs också som svåra marknader för utländska aktörer, där ”ett antal rättsfall har stärkt monopolsituationen”.

Relativt sett är Sverige alltså ganska snällt mot utländska spelbolag.

– I Sverige har man i alla fall inte förföljt några spelbolag eller förbjudit utländska aktörer. Men man är strikta när det gäller annonseringen och driver ett antal rättsfall för att slå ner på annonsörer av privata spelbolag, säger Torbjörn Ihre.

– Men när det gäller skenheligheten kring Svenska Spels monopol så skulle man kunna säga att Sverige ligger i topp, lägger han till.

För spelbolagen innebär spelmonopolen att de i varje land måste kämpa mot en aktör som oftast är allierad med staten. Som bekant har brittiska Ladbrokes stängt ner sina tyska och holländska sidor efter ha blivit ”attackerade juridiskt” som Ladbrokes vd Douglas Roos säger till Realtid.se. Men Ladbrokes är inte rädd för att kämpa för sin sak.

ANNONS

– Vi satsar hårt och långsiktigt. De rättsliga processerna i Holland och Tyskland kostar mycket men det får de göra, säger Douglas Roos.

Ladbrokes är i dag mest aktiva i Norden och i länderna kring medelhavet. Italien är trots sin svarta lista inget problem för Ladbrokes som är baserade i England och tänker så förbli, men Frankrike och Tyskland går man inte in i.

Betsson har ännu inte skrämts bort från några marknader och har än så länge hållt sig undan rättsliga processer. Det kommer eventuellt att bli ändring på det.

– Vi är ännu inte i processtadiet men det finns några utfall som vi inte kommer att nöja oss med, säger vd Pontus Lindwall. Mer vill han inte säga.

Så, hur ser framtiden ut i Europa?

Många har spekulerat kring huruvida EU-kommissionen ska komma med förslag till en harmonisering av den europeiska spelmarknaden eller inte. Kartläggningen som snart publiceras har uppfattats som en förstudie för förslag för en harmonisering. Vad Realtid.se erfar så har studien dock inga sådana ambitioner.

– Kommissionen planerar ingen harmonisering på detta område. Det kommer aldrig att bli någon harmonisering för det kommer aldrig att fungera, säger Oliver Drewes, pressekreterare på EU-kommissionen.

Enligt Oliver Drewes är inställningen till spel så djupt rotad i de olika medlemsländerna att det är omöjligt att komma fram till en kompromiss.

ANNONS

– I Spanien är det en familjefest att spela på lotto, men i Holland ses spel som något syndigt. Inget land kommer att stå upp och säga att man vill ha en harmonisering.

En anonym tjänsteman på EU-kommissionen kallar Europas spelmarknad för ett ”ingenmansland” och menar att det enda kommissionen nu kan göra är att ta klagomål efter klagomål och sen ta fallen till EG-domstolen. Han säger att det på sikt kan det leda till att marknaden liberaliseras eftersom EG-domstolens uppgift bland annat är att skydda konsumentintresset. Kanske kommer medlemsländerna då att ta initiativ till en gemensam reglering.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS