De amerikanska storbankerna har tagit ledningen på den svenska transaktionsmarknaden.
Svenskar utklassade på hemmaplan
Samtidigt har värdena på världens företagsköp nästan halverats under året.
Värdet på M&A-transaktionerna har globalt gått ned med 48 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har antalet affärer minskat med 41 procent.
På den europeiska marknaden sjönk det samlade värdet av genomförda M&A-affärer med 70 procent under de första nio månaderna i år.
Bank of America toppar listan på den svenska transaktionsmarknaden. Därefter kommer Rothschild och Goldman Sachs.
Det visar Mergermarkets preliminära ”Q3 2009 League Tables” för finansiella rådgivare.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.
Goldman Sachs, Morgan Stanley och JP Morgan toppar fortfarande den internationella listan över finansiella rådgivare. Goldman Sachs toppar listan vad det gäller värdet på transaktioner, med 325,5 miljarder dollar. På andra plats hamnar Morgan Stanley och därefter JP Morgan.
Utav de tre bankerna på toppen är JP Morgan den bank som gjort flest transaktioner hittills i år, 147 stycken, jämfört med Goldman Sachs 143 och Morgan Stanleys 137.
Den europeiska M&A-marknaden har gått ner med 70 procent jämfört med i fjol. Den europeiska transaktionsmarknaden utgör 24 procent av den globala transaktionsmarknaden sett till värdet och 38 procent av antalet transaktioner som gjorts hittills i år.
Sett till värdet på affärerna är det en kraftig minskning från fjolårets 42 procent, respektive 43 procent i antalet gjorda affärer.
I Storbritannien toppar Credit Suisse, Bank of America och Morgan Stanley värdelistan. Mest aktiv har dock Rothschild varit med 33 genomförda transaktioner hittills i år.
Asien- och Stillahavsområdet har nu ett högre värde på företagstransaktioner än i Europa. Dessutom har Sydkorea kört om Indien som den fjärde största M&A-marknaden i Asien-Stillahavsområdet.
Den globala M&A-aktiviten är den lägsta sedan på sex år. På kort sikt uppvisar USA störst potential, särskilt inom hälso-och IT-sektorn, enligt Mergermarket.
Att de amerikanska storbankerna tagit sig in på den svenska marknaden beror till stor del på att de var rådgivare vid Vattenfall-affären i juni. Då köpte Vattenfall 49 procent av Nuon för 50 miljarder kronor. Nuon är ett elbolag verksamt i Holland, Belgien och Tyskland.
Vid affären nobbade Vattenfall svenska rådgivare och anlitade Bank of America, NIBC, Rothschild och RBS i stället.
På den svenska transaktionsmarknaden kommer den första svenska rådgivaren SEB på nionde plats, Swedbank på plats 13 och Nordea precis efter.
Här kan du läsa hela rapporten.