Pessimisterna i världen är dubbelt så många som optimisterna. Men det finns ett folk som verkar gilla läget mer än andra.
Svenskar nöjdast i världen

Mest läst i kategorin
Analysföretaget Ipsos Mori har frågat tusen människor i vart och ett av 22 länder över hela världen om hur de uppfattar sin egen situation och det ekonomiska läget – först i april 2007 och sedan igen i november 2008.
Med en global kris däremellan är det föga förvånande att tilltron till världsekonomin halverats mellan dessa båda tillfällen.
Pessimisterna i världen är nu dubbelt så många som optimisterna.
På frågan ”Är du nöjd med hur det går?” svarar de flesta nej – utom i Sverige där rekordhöga 68 procent svarar ja.
Fast visst oroar sig också svenskarna. I väst är rädslan för arbetslöshet störst. I Latinamerika överskuggar våld och kriminalitet alla andra problem. I utvecklings- och tillvväxtländerländer är korruption något många oroar sig över.
Tre av fyra har blivit mer sparsamma. Gideon Skinner, chef på Ipsos Mori, påpekar för Financial Times att utebliven konsumtion av rädsla för ekonomisk kris blir ett självförstärkande beteende.
Han konstaterar också att när världens ekonomiska och politiska ledare är oroade är det inte underligt att alla andra också oroar sig. Vad ledarna utstrålar blir också självuppfyllande.
Därför är det viktigt att deltagarna på veckans toppmöte för G20-länderna i London tar tillfället i akt att ”utstråla hopp”.
Även om förtroendet för näringslivet är lågt, var tilltron till globaliseringen fortfarande överraskande hög bland de tillfrågade. Kanske beror det på urvalet. Enkäten gjordes på webben, vilket förstås utesluter människor som inte använder internet.
Två tredjedelar tyckte att globaliseringen varit bra för just deras land. I Indien, Kina och Sydkorea var stödet för globalisering över 80 procent – att jämföra med knappa 60 procent i Storbritannien, Belgien och Tjeckien.
Frankrike hamnar i en egen division. 45 procent av fransmännen gillar globalisering.