<pufftextlänk>Svenska Spel går in på den outvecklade spelmarknaden i öst, samtidigt som Sveriges regering får kritik för att skydda det svenska monopolet.</pufftextlänk> EU-kommissionens talesman ifrågasätter agerandet.
Svenska Spel går in i Baltikum

Mest läst i kategorin
– Vi har inlett samarbeten med några bolag i Baltikum, bekräftar Jesper Kärrbrink, vd på Svenska Spel.
Enligt Svenska Spel handlar utlandssatsningen om att ”exportera kunskap, spel och spelansvar till andra länder”. Förutom Baltikum har ett antal andra länder inom Europa visat intresse. Men Baltikum har potential.
– Baltikum har en outvecklad lotterimarknad och de har bland annat svårt att värja sig mot utländska internetaktörer, där kan vi hjälpa till, säger Jesper Kärrbrink.
Men EU-kommissionen är kritisk till Sveriges inträde i öst.
– Man kan ju ifrågasätta att de nordiska monopolen ger sig på marknaderna i öst samtidigt som man försöker skydda sin egen marknad, säger Oliver Drewes, pressekreterare på direktoratet för den interna marknaden.
EU-kommissionen inledde så sent som i april en utredning om huruvida Sveriges regering diskriminerat privata spelbolag och utländska aktörer på den svenska marknaden. Kritik riktades bland annat mot att Sverige hindrat aktörer från att marknadsföra sina tjänster. Om inte EU-kommissionen får en godtagbar förklaring från Sveriges regering följer en rättslig process till hösten.
Det är fler än Svenska Spel som har börjat titta på marknaden i öst. Betsson meddelade i mars att man tänker gå in i Polen.
Anledningen till att öst är så intressant är just att såväl lagstiftningen som utbudet är underutvecklat. Det gör det svårare för östländerna att skydda sig mot utländska aktörer. Men risken är naturligtvis hög.
– Exempelvis finns det inga system för hur man ansöker om spellicenser. Och den som försöker kartlägga marknaden har ett myckiet svårt jobb, berättar Torbjörn Ihre som är PR-ansvarig på branschorganisationen European Betting Association, där bland annat Unibet är medlem.
Svenska Spel hanterar osäkerheten genom att endast jobba med bolag som har statliga ägare.
– Vi gör naturligtvis också vår egen kontroll och due diligence. Men visst är det en chanstagning att gå in på dessa marknader, säger Jesper Kärrbrink.
Enligt Jesper Kärrbrink innebär samarbetet allt från att sälja lotterimaskiner som Svenska Spel inte längre använder, till att sälja in system för trisslotter och olika kontrollsystem.
Eftersom samarbetet precis har inletts kan Svenska Spel inte ge några uppgifter om hur framtidssutsikterna för utlandssatsningarna ser ut.