Realtid

Svenska investerare ratar Oslobörsen

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 21 sep. 2006Publicerad: 21 sep. 2006

Den glödheta Oslobörsen drar sig ett allt större utländskt intresse, men svenska placerare är ett undantag. Det svenska ägandet minskar till och med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det vill Oslo Börs ändra på. Därför kom ledningen, med börschefen Bente Landsnes i spetsen, till Stockholm på torsdagen för att berätta om fördelarna med att investera i norska aktier. Enligt dem är Oslobörsen en av de snabbast växande börserna i världen. Från att för tio år sedan ha varit en liten, tämligen ointressant aktiemarknad i utkanten av Europa, har Oslobörsen blivit het. Huvudförklaringen är naturligtvis oljan.

Det här har lockat utländska investerare och utländska bolag till Oslobörsen. 40 procent av ägandet på börsen är utländskt. USA står för 23 procent och Storbritannien för 26 procent. Men det svenska ägandet utgör bara 3,4 procent, och det är dessutom en minskning jämfört med 2004.

I slutet av förra året fanns det 219 bolag noterade, men antalet har växt kraftigt sedan dess. Oslobörsen är en av de börser som har flest börsintroduktioner. Förra året noterades 46 nya bolag och hittills i år har 18 nya bolag tillkommit. I Europa var det bara Londonbörsen som hade fler introduktioner förra året.

Handelsvolymerna växer också stadigt. På tre år har omsättningen blivit tre gånger större. Den genomsnittliga dagsomsättningen ökade med 66 procent förra året. Energisektorn dominerar med 59 procent av den totala handeln. Flaggskeppen är olje- och gasbolagen Statoil och Norsk Hydro.

Oslobörsen har också haft en mycket kraftigt kursutveckling under de senaste åren, med stöd av råoljeprisets uppgång. Förra året steg den med omkring 50 procent.

Oslobörsen är medlem av den nordiska börsalliansen Norex, vilket innebär att man använder samma handelssystem och har harmoniserade regler. Men den norska börsen har inget intresse av att gå samman med svenska OMX eller vara med i den nordiska aktielista som snart introduceras. Bente Landsnes anser det finns bättre sätt för norska börsbolag att synas.

– Det är mer av en papperslista för tidningarna, säger hon.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS