Realtid

Svensk krögare gör succé i Paris

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 04 okt. 2006Publicerad: 04 okt. 2006

Peter Nilsson tog nyligen över ansvaret för en kvarterskrog i Paris. Enligt dagstidningen Le Figaro har denna krog "försatt de verkliga finsmakarna i upphetsningstillstånd".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PARIS Trots att Peter Nilsson bara är 35 år har han jobbat på restaurang i nästan 20 år – först på olika etablissemang i Skåne och sedan slutet av 1990-talet i Frankrike.

För snart fyra år sedan övertog Nilsson ansvaret för en lyxrestaurang i Uzès, som är en vacker liten medeltidsstad i södra Frankrike, strax norr om Nîmes. Restaurangen, ”Les Trois Salons”, gjordes om och fick en chick och lite bohemisk inredning, som kontrasterade mot den gamla byggnadens lite förnäma prägel.

– Målsättningen var att åstadkomma något ganska informellt i en väldigt formell inramning, säger Peter Nilsson till Realtid.se.

De överraskningar som miljön bjöd på, hade också sina motsvarigheter i det som serverades på tallrikarna. Veckomagasinet L’Express beskrev förra året Peter Nilsson som en talangfull innovatör: ”Han är restauratör med stort R och för närvarande ett ”måste” i denna trakt.”

Men Peter Nilsson tröttnade så småningom på Uzès. Stan är liten och restaurangerna lever i stor utsträckning på turisterna. Under sommarhalvåret vimlar det av folk i de gamla gränderna, men på vintern är det ganska dött.

– Jag upplevde säsongsväxlingarna som alltför påfrestande, säger Peter Nilsson.

Desto mer välkommet kom då erbjudandet om att få överta ansvaret för en restaurang i Paris – La Gazzetta, belägen nära metrostationen Ledru-Rollin, öster om Place de la Bastille. I de här kvarteren är det fullt av trendbutiker och i den blandade befolkningen finns ett stort inslag av yngre människor, som gärna prövar nyheter av alla slag. Med andra ord: ett ganska bra läge för en krog med en innovativ kökschef.

Peter Nilsson säger:

ANNONS

– Jag representerar absolut ingen trend. Men i det som jag gör finns nog, mer eller mindre omedvetet, en förbindelse med något som ligger i tiden.

I början av september öppnade La Gazzetta i den nya regin. Bara ett par veckor senare utnämner nu dagstidningen Le Figaro Peter Nilsson till ”en av stöttepelarna i det nya gastronomiska gardet.” Han är, enligt tidningen, ”en av de intressantaste matkreatörerna i Paris”.

– Visst är det smickrande, säger föremålet själv – men tillägger:

– Egentligen kommer berömmet lite för tidigt. Fortfarande prövar vi oss fram. Det återstår att se hur mycket av artisteri som gästerna accepterar.

Stefan Andersson

frilansjournalist

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS