<pufftextlänk>Billig olja och amerikansk skepsis mot "kollektiva lösningar" har gjort det svårt att få gehör för "grön" energi, men USA håller på att tänka om.</pufftextlänk> Efterfrågan växer på miljövänliga tekniker som fjärrvärme och fjärrkyla, områden där Sverige ligger långt framme tekniskt.
Svensk fjärrvärme hett i USA

Mest läst i kategorin
NEW YORK Det svenska konsultföretaget Fjärrvärmebyrån, FVB, varit jobbat med fjärrenergi i USA sedan 1975, men det har varit tufft att konkurrera med låga oljepriser och traditionella attityder.
Fjärrvärmetekniken föddes faktiskt i USA och finns på många håll, men det är oftast gamla omoderna system som på Manhattan där många hus värms upp med hjälp av ånga som pumpas runt i rör.
Sverige ligger långt framme när det gäller modern fjärrvärmeteknik och dess kusin fjärrkyla vilket i slutet av 1970-talet ledde till en teknisk transfusion från Uppsala till staden S:t Paul i Minnesota (cirka 400.000 invånare.) Delstatsregeringen i Minnesota var under 1979 års oljekris mycket orolig över sitt beroende av olja och naturgas, två resurser som man måste importera.
I sin jakt på alternativ hamnade en delegation från Minnesota i Uppsala där man hade ett nytt och modernt fjärrvärmesystem. Delegationen blev så imponerad att man lånade över pionjären Hans Nyman från Fjärrvärmebyrån, FVB, för att göra en förstudie, vilket ledde till ett pilotprojekt.
Det fanns planer på en storsatsning på fjärrvärme, men de kollapsade när oljepriserna rasade lagom till att District Energy St. Paul var klart. Det nya fjärrvärmesystemet i S:t Paul har fungerat alldeles utmärkt och leds av svensken Anders Rydåker, som tog över 1993.
Fördelen med fjärrvärme/fjärrkylsystem är att man får större flexibilitet i valet av energikällor och kan uppnå högre effektivitet i energianvändningen.
– Fjärrvärme är en affärsidé som tillåter oss att utnyttja spillkällor som inte kan användas på annat sätt. Man kan använda överskottsvärme från industrier eller kraftvärmeverk. Fjärrvärmetekniken gör det möjligt att höja verkningsgraden till 85-90 procent av bränslets energiinnehåll. Det är oerhört effektivt, säger Björn Andersson, som är ordförande i FVB:s amerikanska dotterbolag FVB Energy, Inc.
Det har dock funnits mentala blockeringar som bromsat utvecklingen.
– Det har varit svårt att sälja fjärrvärme i USA trots framgången i S:t Paul, säger Björn Anderson. Det är som om amerikanerna tycker att det är en för centraliserad och kollektivistisk lösning. Man är rädda för att tappa det individuella valet, men om du är uppkopplad till en gaspipa är det ju också kollektivt, fortsätter han.
– Vi har därför framför allt jobbat mot universitetssektorn, eftersom många universitet redan har stora centraliserade system för att värma upp och kyla ned byggnader. FVB:s internationella verksamhet är koncentrerad till det forna östeuropa, främst Baltikum och Moldavien. Där finns stora fjärrvärmesystem vilka man måste modernisera.
Intresset för både fjärrvärme och fjärrkyla är på uppgång igen, stimulerade av höga oljepriser och ett allmänt ökat intresse för att minska USA:s oljeberoende. Ett dotterföretag till St. Pauls energibolag fick nyligen ett kontrakt på att bygga ett fjärrsystem som ska göra det möjligt att kyla en stor del av Honolulu med hjälp av kallt vatten som man pumpar upp från Stilla Havet.
Det är samma teknik som används för att kyla ned stora delar av Stockholms innerstad. Projektets tekniske chef är dessutom svensk.
Hans Sandberg
korrespondent New York