Stockholmsbörsen är världens minst övervärderade börs, och därmed minst benägen att sjunka kraftigt i spåren av tillbakadraganden av stödpaket.
Svensk börs minst övervärderad i världen
Mest läst i kategorin
Det anser PwC, som nyss publicerat en analys av hur nära ”fair value” börserna i tio länder handlas för närvarande.
– Om det sker en global korrigering kommer den brittiska marknaden att påverkas, men sannolikt i lägre utsträckning än andra marknader givet dess värdering, säger Yael Selfin, chef för makrokonsultverksamheten på PwC och författare av rapporten, till Financial Times.
Rapportens analys bygger på jämförelser av kurserna med det diskonterade nuvärdet av förväntade framtida utdelningar. Den brittiska börsen handlas i genomsnitt sex procent över detta värde, och den svenska fyra procent.
Som jämförelse kan nämnas den tyska och amerikanska börsen, som med detta mått är övervärderade med 70 respektive 45 procent.
I sammanhanget bör nämnas Affärsvärldens sammanställning över olika börsers p/e-tal (sid. 38-39, AfV nr 1-3). Där framgår att p/e-talet, baserat på nästa års förväntade vinster (inte utdelningar, som i PwC-rapporten), för Sverige är 17 – högre än både Tyskland (13,9) och USA (15,7). Storbritannien har enligt AfV-artikeln, som bygger på Factset-siffror, ett p/e-tal på 12,6.
Ett tredje mått på hur över- eller undervärderade börserna är relativt fundamenta är den så kallade q-kvoten, förhållandet mellan kurs och värdet av bolagens tillgångar. I sin bok ”Dags att köpa aktier” (Ekerlids, våren 2009) skriver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström att börsen kan tänkas falla tillbaka ytterligare en del sett till hur lågt q-kvoten historiskt sett har legat i botten av börsnedgångar.