Inleder nytt samarbete med Livingstone Partners.
"Svårt att se skillnad på internationella nätverk"
Mest läst i kategorin
Arctos meddelar att firman lämnar corporate finance-nätverket Global M&A Partners för att i stället inleda ett samarbete med investmentbanken, och tidigare Global M&A-medlemmen, Livingstone Partners.
– Det är stor skillnad på kvaliteten mellan firmorna inom nätverket vilket gjorde att vi inte kunde garantera bästa resultat för våra kunder. Internationella nätverk i den här formen innebär inte samma marknadsföringsfördel som det gjorde tidigare. Det finns så många nätverk nu att kunderna har svårt att se skillnad på dem. Det känns bra att vi nu har tagit det här steget, säger Thomas Karlsson till Realtid.se.
Strategiförändringen beslutades egentligen redan 2011 men på grund av pågående uppdrag har det varit en lång process att avveckla samarbetet. Att Arctos slår påsarna ihop med just Livingstone Partners är ingen slump.
Livingstone var en av medgrundarna till Global M&A Partners, men lämnade nätverket 2006 av samma anledningar som Arctos, enligt Jeremy Furniss, partner på Livingstone.
– Vi har känt varandra länge och hade ett väldigt positivt utbyte av varandra under många år inom nätverket. När vi hörde att Arctos var på väg att lämna Global M&A öppnade det för att ta upp samarbetet med dem igen. Våra affärsmodeller är kompatibla. Den största delen av vår verksamhet är rådgivning till bolag som är i en säljprocess, säger Jeremy Furniss.
För Livingstones del handlar samarbetet med Arctos om att stärka sin position i Norden eftersom firman ser ett större och större intresse från internationella köpare för mellanstora nordiska företag. Kina, USA, Tyskland och internationella private equity-fonder sneglar alltmer mot Norden.
Man ser även att svenska storföretag är hårdvaluta i internationella försäljningsprocesser. Arctos å sin sida ser ett värde i att få tillgång till Livingstones industriexpertis. Båda aktörerna ser en stor potential för en integrerad internationell investmentbank i midmarket-segmentet.
– Många strukturerade processer har misslyckats under de senaste åren och vi upplever att det blir allt viktigare med sektorkunskap och att inte bara leverera informationsmaterial och en hård tidsplan. Alltför många processer stannar också upp på grund av för dålig kännedom kring de internationella köparnas intressen och prisnivå, säger Thomas Karlsson.
Samarbetet mellan de båda är redan i full gång och det finns redan påtecknade mandat, berättar Jeremy Furniss och Thomas Karlsson. Första gemensamma transaktionen återstår att presentera.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.