Realtid

Svårknäckt budnöt i Arcam

Per Agerman
Uppdaterad: 07 sep. 2016Publicerad: 07 sep. 2016

Det sockrade budet på Arcam innebär jackpott för storägaren Första AP-fonden men det är inte så enkelt att tacka ja som det först verkar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenska kronan tappar – till och med mot Ukrainas valuta

29 nov. 2024

General Electric bjuder Arcam-ägarna på budfest med tisdagens erbjudande om 285 kronor per aktie. Första AP-fonden kan räkna hem en av de senaste årens bästa investeringar då man på bara drygt ett år mer än dubblat pengarna.

Det var i maj 2015 som Första AP-fonden gick in som ny storägare genom en nyemission på nivån 139 kronor per aktie och axlade manteln efter Industrifonden som samtidigt hade sålt ut sitt innehav stegvis över marknaden.

Första AP-fonden stod enligt Arcam för ett välbehövligt "engagerat och långsiktigt institutionellt ägande".

Det är detta som gör GE:s bud till ett dilemma för pensionsjätten. En stor placering i ett förhoppningsbolag med hög risk torde ha inneburit att Första AP-fonden såg sig just som en långsiktig och strategisk ägare i bolaget. Är det då läge att omedelbart sälja så fort ett bud dyker upp på marknaden? Kan det finnas större värden i att arbeta vidare med bolaget som en fristående noterad verksamhet? Ska man låta nationella intressen spela in eller ska enbart avkastningen få styra?

Det enkla svaret är givetvis att ta pengarna och gå vidare. Det finns en myriad av andra investeringsmöjligheter både i Sverige och utomlands. Det är ju inte heller en enskild AP-fonds ansvar att behålla spännande teknikbolag i landet.

Kanske ska man bara glädjas åt att entreprenörer och storägare kan räkna hem vinsten efter många års slit? Kapital frigörs som kan användas till andra investeringar.

Men det är ändå något med bud liknande GE:s som skaver. Att ett av världens absolut största och teknikledande bolag plockar russinen ur kakan på detta sätt är en märkeshändelse. För det är inte bara Arcam som GE vill köpa upp.

På tisdagen rullade man parallellt ut ett bud på Lübeck-baserade SLM Solutions Group AG som även det är verksamt inom 3D-produktionsområdet. En parentes är att fondbolaget Oppenheimer är storägare i bägge bolagen.

ANNONS

GE ser stora möjligheter att integrera Arcams och SLM:s produkter i både befintliga och nya portföljer inom flera divisioner. Fram till 2020 ska omsättningen mångdubblas.

GE lovar att behålla personal och anläggningar i Sverige respektive Tyskland. Sådana löften ska alltid tas med en nya salt, speciellt i fallet GE som inte är känt för att vara sentimentalt när omstruktureringar beslutas på andra sidan Atlanten.

Så vad kan Första AP-fonden göra om man inte vill sälja? Ett första steg vore att samarbeta med Handelsbankens fondbolag och därmed blockera möjligheten för GE att komma över 90 procent av aktierna.

Men GE skulle trots detta kunna gå vidare med budet och för stunden nöja sig med att bli helt dominerande på ägarsidan. GE har redan flaggat för att man kontrollerar 14 procent av aktierna i Arcam. Därmed skulle Arcam kunna hamna i samma läge som Axis och IFS som befinner sig i limbo efter var sitt misslyckat bud där Canon respektive EQT nu har ett ägande strax under 90 procent.

Att ligga kvar som en stor men relativt passiv ägare i ett bolag där någon annan har kontrollen är något som historiskt inte visat sig gynnsamt, vilket exemplen Scania, Tradedoubler och Agrokultura visar.

Vad Första AP-fonden alternativt måste göra är att skaka fram en konkurrerande budgivare eller ett ägarkonsortie som kan ta en match med GE. Noterbart är att man inte verkar kunna räkna med något stöd från Arcams styrelse som redan gått ut med rekommendationen att ägarna bör acceptera.

Svenskt näringsliv har heller inte gjort sig känt för snabbt agerande i budlägen. Ta exemplet Haldex där inte mindre än tre bud lagts från utländska aktörer de senaste månaderna. Finns det inte någon ägare i Sverige som ser en potential i bolaget, som förvisso inte verkar på en lika het marknad som Arcam men ändå är världsledande inom sitt segment? Det verkar ju uppenbarligen finnas ett stort intresse från utlandet.

För småägarna i Arcam är nu frågan hur de ska spela budspelet. Är det läge att invänta ett möjligt konkurrerande bud eller ska man sälja aktierna direkt över marknaden och räkna hem vinsten?

ANNONS

I normalläget hade det varit självklart att bara åka med på budresan, se hur Första AP-fonden ställer sig och därefter acceptera om inget nytt bud dyker upp. Men marknaden är mer komplex idag med flera möjliga utfall som synes. De ägare som inte sålde på marknaden när Visma lade ett bud på Fortnox tidigare i år fick exempelvis se sig helt snuvade på konfekten när budet senare drogs tillbaka i sin helhet.

Den långsiktige konstaterar samtidigt att Fortnox-aktien nu åter är uppe i rekordnivåer efter bara några månader.

I fallet Arcam känns GE:s intresse mer genuint och budnivån ligger på en sådan nivå att det är svårt att ha några omedelbara invändningar.

Men det var det där med vad som är bra för svenskt näringsliv inklusive Stockholmsbörsen och den fortsatta teknikutvecklingen i landet. På lång sikt är det fortfarande ägandet som övertrumfar allt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Per Agerman
Per Agerman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]