Realtid

Svagt år för börsintroduktioner globalt när EY sammanfattar 2016

Realtid.se
Uppdaterad: 15 dec. 2016Publicerad: 15 dec. 2016

Antalet börsintroduktioner globalt under 2016 är det lägsta sedan 2013 trots en viss upphämtning under det fjärde kvartalet. Asien och Stillahavsregionen befäste sin position som den mest aktiva. Detta visar revisions- och rådgivningsföretaget EY:s nya analys i senaste EY Global IPO Trends: 2016 4Q.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Helåret 2016 har präglats av geopolitisk och ekonomisk instabilitet, vilket även avspeglats i intresset för börsintroduktioner på de globala börserna. Trots att aktiviteten av börsintroduktioner tog fart något under årets sista kvartal, landade det totala antalet noteringar på 1.055 stycken, vilket innebär en tillbakagång med 16 procent jämfört med 2015. Även noteringarnas sammanlagda transaktionsvolym, totalt 132,5 miljarder USD, innebär en minskning med 33 procent jämfört med föregående helår.

– Vi kan konstatera att såväl Brexit i UK, som valet i USA, troligen har påverkat riskaptiten och resulterat i en relativt sett låg IPO-aktivitet under året. Vår syn är dock att en sjunkande volatilitet och stark marknadsutveckling bygger en god grund för en högre aktivitet 2017. Utifrån ett globalt perspektiv har vi noterat att det framför allt rör på sig inom hälso-, teknologi- och energisektorerna när det gäller genomförda IPOs. Däremot är det nog så att trenden kring IPOs med lägre transaktionsvolymer än vad vi historiskt sett är vana att se, kan komma att fortsätta, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader inom EY Norden och Sverige, i ett pressmeddelande.

Asien fortsatte att vara dominerande och stod för 60 procent av alla börsintroduktioner globalt. I regionen genomfördes under året 638 noteringar med en total transaktionsvolym om 71,5 miljarder USD, en minskning med sex respektive 21 procent jämfört med föregående år. Aktiviteten i USA var låg med 112 noteringar till ett värde av totalt 21,3 miljarder USD vilket innebär det svagaste året sedan 2009. I EMEIA var aktiviteten ojämn under året men regionen avslutade på 285 noteringar, en minskning med 25 procent jämfört med föregående år. Den totala transaktionsvolymen för noteringarna i EMEIA uppgick till 37,7 miljarder USD, en tillbakagång med 44 procent.

– När vi vänder blicken mot Norden, är det positivt att se det starka förberedelsearbete för IPO som inletts i ett antal bolag i till exempel Danmark och Finland. Sverige har likt Finland haft ett starkt 2016, med flera framgångsrika noteringar på Stockholmsbörsen. Året avslutades särskilt starkt, med 8 av 20 noteringar på huvudlistan genomförda under Q4. Sektorer som sticker ut är välfärdsbolag, men vi har ju även sett noteringar av bolag inom teknologi- och medtech/biotech-sektorerna. Vi ser ingen avmattning bland bolag som förbereder sig inför notering, utan tror att 2017 kommer att fortsätta i samma trend som 2016, säger Andreas Dalhäll i pressmeddelandet.  

Analysen baseras data från Dealogic kring alla noteringar som anges fram till den 2 december 2016, samt EY:s förväntningar avseende noteringar som bedöms stänga under resten av månaden. M&A-data hämtas från Dealogic den 3 december 2016.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]