It-jätten halverar kostaderna i en krasch som för tankarna till traumat 2001. Nu måste vd Stefan Alariksson berätta vilka som får sparken.
Sun: "Vi vrider om kostymen"

Mest läst i kategorin
Medarbetarna på förvärvade Uppsalaföretaget MySQL ser ut att klara sig.
Efter tre dåliga kvartal överträffade Sun Microsystems analytikernas förväntade tillväxt senast, men fortfarande med förlust.
Stefan Alariksson, vd i Sverige, pratar hellre om att kassaflödet varit positivt i 18 år.
– Jag är otroligt trött på att läsa om Suns finansiella kris. ”Sun blöder” skriver media. Det är missvisande. Företaget har samlat på sig stora goowillposter. Rätt vad det är skrivs värdet ner. Då blir det förluster, fastän den operativa verksamheten går med vinst.
Goodwill. Sun definierar begreppet som det övervärde utöver identifierade tillgångar minus skulder som man betalar för exempelvis vid uppköp.
Goodwill utan tillräcklig kundnytta har stått Sun dyrt. Förvärvet av Storagetek skulle komplettera erbjudndet på lagrings-sidan men skrevs av kraftigt under 2008.
Den 25 februari 2008 betalade Sun 904 miljoner dollar för Uppsalaföretaget MySQL, varav 797 miljoner kontant. 711 miljoner dollar bokfördes som goodwill.
I somras hade Sun tre miljarder dollar i goodwill av sammanlagt har Sun fjorton miljarder dollar i tillgångar. En femtedel av finansieringen gick åt till goodwill.
Sun kan förstås inte bortse från att värderingen av företagets mjukvara är en ekonomisk realitet – pengar på riktigt.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.
Alltför optimistisk värdering av mjukvara har ställt till det för förr, senast i Stein Baggers miljardkrasch med danska IT Factory i höstas.
Det saknas inte svenska exempel. Året innan Suns stora krasch 2001 deklarerade Jonas Birgersson, då vd för Framfab att ”jag skiter i goodwill”.
– Det gick som det gick, säger Stefan Alariksson och konstaterar att det kan vara skönt att också ha något konkret att sälja, som servrar.
Stefan Alariksson delar upp Suns erbjudande i mjukvara (”vi är världens största bidragsgivare till öppen källkod”), lagring (storage, som det heter) och servrar (fast han kallar det web infrastructure).
Den prispress som Sun tar åt sig äran för på servermarknaden ska man nu utsätta storagemarknaden för. Dyra, proprietära komponenter ska bli billiga utbytbara stapelvaror.
– Vi sänker commodity-tröskeln.
Och därmed era egna intäkter?
– Ja, men också tillverkningskostnaderna.
Han jämför dagens marginaler på lagring med marginalerna på servrar för tio år sedan. Det kunde handla om uppemot 70 procent.
Han räknar med att storage inom några år kommer att vara nere på tioprocentiga marginaler.
Låter det farligt lågt? Inte för den som varit med förr.
– 2001 föll vi verkligen av klippan. Under 1990-talet hade Sun glömt sitt ursprung i universitetsvärlden. Det blev lite proprietärt.
Proprietärt – Stefan Alariksson spottar ut ordet som en svordom. Motsatsen är öppen källkod – Suns överideologi.
– 2003 inledde vi ett strategiarbete. Det ledde fram till vår ställning inom open sorce i dag.
Men ideologier blir man inte rik på. Nu är det dags igen.
Sun-chefen Jonathan Schwartz meddelade i november att han kommer att sparka var femte anställd, 6.000 personer, för att ”anpassa Suns affärer till det rådande ekonomiska läget”. Kostanderna måste halveras.
– Alla stora företag skär ner just nu, säger Stefan Alariksson.
– Att det kommer just nu och att det blir så här stort är kopplat till finanskrisen, men anpassningen hade kommit oaktat världsläget. Vi vrider om vår kostym. Våra marginaler går ju ner.
Fortfarande är dock ingen varslad.
Vet dina anställda om vilka som får gå?
– Nej.
Vet du vilka det blir?
– Ja, men inte på individnivå. Vi ska vara igång i den nya organisationen den 1 juli.
Då måste du varsla snart?
– Åtgärderna kommer verkställas under våren. Vi kommer inte att lägga något formellt varslel alls. Avgångarna kommer ske genom frivilliga erbjudanden.
I Sverige jobbar 275 personer. De allra flesta jobbar med den svenska försäljningen. 50 personer föjlde med uppköpet av databasutvecklaren MySQL. De får förmodligen behålla jobbet, även om Stefan Alariksson inte vill uttrycka det så.
– De är en central del av erbjudandet, säger han istället.
Andra delar av verksamheten ligger sämre till.
– Vi skär inte med osthyvel över hela världen. Det handlar om att identifiera framgångsrika affärsområden.
Operativsystemet Solaris och processorn Sparc hänger fortfarande med och Sun har inte gett upp försöken att hålla liv i programmeringsspråket Java.
Stefan Alariksson har mycket att välja på – och ett visst utrymme att tolka direktiven från USA.
– Jag brukar säga att jag är som en bra förstärkare: Jag plockar upp signalen och gör den starkare, men ser också till att det finns ett brusfilter.
Stefan Alariksson har en bakgrund som säljare – inte som utvecklare. Då går det att uppfatta många av företagets initiativ som i bästa fall brus, i sämsta fall som dyra misstag. Uppfinnarglädjen är företagets styrka men också ett ständigt hot.
– Hela ledningsgruppen är ju egentligen tekniker. Det präglar verksamheten som redan från början varit inriktad på nya tekniska innovationer, inte alltid med grund i kundbehov, säger han.
– Det största problemet har inte varit att komma med nya produkter, utan att kommunicera vilka produkter vi redan har.
– Sun kan liknas vid ett stängt rum med ingenjörer runt ett bord. ”Vi har världens bästa produkter. Varför kommer ingen in och upptäcker oss?”
– Man har sett marknadsföring som ett ont måste. Det förklarar glädjen och stoltheten över open source som ett sätt att nå ut. Open Source har blivit både affärsmodell och distributionsmodell för Sun. Genom nätverket når vi ut.