Realtid

Styrelse krävs på skadestånd

Gtech Invests styrelse stäms på skadestånd på grund av deras bristräckningsskyldighet.
Gtech Invests styrelse stäms på skadestånd på grund av deras bristräckningsskyldighet. Foto: EBM samt Solna tingsrätt
Sara Johansson
Uppdaterad: 04 jan. 2017Publicerad: 04 jan. 2017

Styrelsen i det nu konkursade investmentbolaget Green Technology Invest, Gtech invest, stäms efter beslutet att förvärva ett tomt bolag för 60 miljoner kronor. Grundarna av investmentbolaget samt av det säljande bolaget håller sig fortfarande frånvarande från domstolen och konkursboet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konkursförvaltaren till Investmentbolaget Green Technology Invest, Gtech Invest,  har efter misslyckade förlikningsförsök beslutat att stämma den tidigare styrelsen på skadestånd om 6,6 miljoner kronor.

Bolaget gick i konkurs den 24 april 2014 med skulder på uppemot 24 miljoner kronor.

Nu stäms den styrelse som tillsattes 2011 då bolaget ändrade inriktning till att bli ett investmentbolag.

Bengt Kylén, som har en bakgrund på SEB, är grundare av Gtech Invest tillsammans med sin son Maximilian Kylén.

Bakgrunden till stämningen framgår i stämningsansökan samt i tidigare handlingar i konkursmålet. Där framgår det att Gtech invest förvärvade 50 procent av det blivande aktiebolaget ODP Baltic Region från Monaco Ventures Limited för 60 miljoner kronor i februari 2011. Det sistnämnda ägt av Bengt Kylén som då även agerade rådgivare till styrelsen i Gtech invest.

Den 28 februari 2011 betalade Gtech Invest en första kontant delbetalning om 600.000 kronor till Monaco Ventures Limited.

"I enlighet med Monaco Ventures Limiteds instruktioner erlades 300.000 kronor direkt till Monaco Ventures konto hos Landmark Fiduciare Suisse samt 150.000 kronor till Maximilian Kylén och 150.000 kronor till Ahlbins Zacco", skriver konkursförvaltaren Niklas Körling i stämningsansökan.

Cirka en månad efter erlade Gtech Invest 52,5 miljoner kronor i form av emitterade aktier i Gtech till Monaco Ventures Limited.

ANNONS

Två dagar efter detta registrerades Ocean Dynamic Baltic Region, ODP, hos Bolagsverket. Enligt stämningsansökan stod det nu klart att bolaget helt saknade tillgångar utöver fordran mot Gtech avseende ett aktieägartillskott.

"Konkursbolaget hade således förvärvat ett innehållslöst bolag för 60.000.000 kr", skriver Niklas Körling i stämningsansökan.

Gtech Invest betalade dessutom ytterligare 6 miljoner kronor till Monaco Ventures Limited samt 700.000 kronor till ODP som del av aktieägartillskottet om 7,5 miljoner kronor.

Konkursförvaltaren pekar på att ODP:s årsredovisning från första verksamhetsåret visar att bolaget saknar intäkter och att dess enda tillgång är, bortsett från fordran mot konkursbolaget om 6,8 miljoner kronor, balanserade utgifter om drygt 915.000 kronor samt fordringar på 242.404 kronor. ODP försattes i konkurs i november 2014 och inga tillgångar har påträffats i konkursen.

I stämningsansökan hänvisar konkursförvaltaren Niklas Körling till att det är styrelsen som har tecknat avtalet om förvärv av ODP från Monaco Ventures Limited samt  beslutat om och verkställt betalning till Monaco Ventures Limited av den kontanta köpekillingen på 6,6 miljoner kronor samt emitterade aktier till ett överenskommet värde om 52,5 miljoner kronor.

"Ovanstående förvärv och betalningar har skett utan att konkursbolaget erhållit något värde åter", skriver konkursförvaltaren och menar att det därför utgör en värdeöverföring som medför att bolagets förmögenhet minskar och inte har rent affärsmässig karaktär för bolaget, enligt aktiebolagslagen.

Konkursförvaltaren Niklas Körling menar att värdeöverföringen är olaglig eftersom Gtech vid tidpunkten för värdeöverföringen inte hade full täckning för det bundna egna kapitalet.

"Värdeöverföringen är även olaglig p.g.a att den skett formlöst utan att formlösheten godkänts av samtliga aktieägare", framgår det av stämningen.

ANNONS

Vidare framgår det av stämningsansökan att styrelseledamöterna "måste ha insett att det förelegat en mycket stor risk för omfattande skada vid förvärvet av bolaget under bildande, och det förhållandet att det funnits goda möjligheter att förekomma skadan, har de inte vidtagit några som helst åtgärder för att undvika skadans uppkomst".

Stockholms tingsrätt har sedan konkursdatumet sökt Bengt och Maximilian Kylén tre gånger för att kalla till edgångssammanträde utan att lyckats.

Realtid.se får kontakt med konkursförvaltare Niklas Körling på Wistrand Advokatbyrå sent på tisdagseftermiddagen.

– Jag kan sammanfatta konkursen med att det har funnits stora värden och vi har inte kunnat hitta de värdena i konkursen eller konkurserna då det finns dotterbolag också.

Finns det ägare som har förlorat pengar?
– Det finns de som har kontaktat oss som menat på att de har köpt aktier för ett större belopp, en del har pratat miljonbelopp, där man upplevt att man fått information om att det varit ett bra bolag man köpt aktier i. Men som vi genom konkurserna visat att det inte finns något värde. Om det är aktier emitterade av bolaget hade vi tittat på det men om det är så att man köpt dessa via andra personer ligger det utanför.

Ni har tidigare berättat om kontakter med EBM. Finns dessa kontakter fortfarande?
– Nej. Det är inte varit några kontakter under senare tid.

Även Niklas Körling uppger att det varit svårt att nå Bengt och Maximilian Kylén under arbetet med konkursen. Han berättar om en del mejlkorrenspondens men att det inte varit mer än så.

Har inte de som storägare i Gtech och i det säljande bolaget haft något ansvar i det som den aktuella stämningen rör?
– Som konkursförvaltare ska jag vidta åtgärder som kan leda till ett resultat att få in pengar. Att inte vidta åtgärder betyder inte självklart att de inte har något ansvar men vi måste titta på vad som är praktiskt att göra för att få in pengar till boet. Sedan är det en annan sak om vi gör anmälningar, men det går vi inte ut med utan tar endast upp med den berörda myndigheten.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]