Överklagar beslut om att rekonstruktion ska upphöra.
Sträcker sig efter livlinan
Mest läst i kategorin
I slutet av november tvingades Hammar Invest ansöka om företagsrekonstruktion efter att Swedbank lämnat in en konkursansökan mot bolaget.
Orsaken till konkursansökan var ett borgensåtagande på 2 miljoner kronor som Hammar Invest haft mot sitt dotterbolag HGL Supply Center med verksamhet i Asien. HGL Supply Center gick i konkurs den 4 december 2012.
Den 11 december meddelade Ångermanlands tingsrätt att det tidigare beslutet om företagsrekonstruktion i Hammar Invest skulle upphöra. I och med det gör man bedömningen att bolaget har svårt att överleva på lång sikt.
Det beslutet har nu Hammar Invest genom sitt ombud, styrelseordföranden, storägaren och advokaten Thomas Lindwall, överklagat. Lindwall är ägare i Hammar Invest genom sitt bolag Pronostra.
Rekonstruktören, advokaten Jonas Reiner på Fylgia och Hammar Invest, genom Thomas Lindwall, hävdade vid borgenärssammanträdet i slutet av november att en rekonstruktion torde vara mer gynnsam för fordringsägarna än en konkurs. Men samtliga tre borgenärer, Skatteverket, Handelsbanken och Norrlandsfonden motsatte sig.
Skatteverket, företrätt av Christoffer Karlsson, trodde att en forsatt rekonstruktion riskerade att förvärra situationen för borgenärerna. Skatteverket har en fordran på Hammar Invest på 464.000 kronor.
Även Handelsbanken motsatte sig en fortsatt rekonstruktion eftersom Hammar Invest misslyckades med sitt rekonstruktionsförsök 2011. Banken beslutade att säga upp sitt lån på cirka 10 miljoner kronor till bolaget per den 21 december 2012.
Redan vid inledningen av rekonstruktionsarbetet och utifrån den preliminära rekonstruktionsplan som företaget lämnat gjorde tingsrätten bedömningen att rekonstruktionen förmodligen inte skulle lyckas.
Rekonstruktionsplanen omfattade en riktad företrädesemission, ett förvärv av ett nytt affärsområde (luftreningsföretaget CentriClean Systems), rekonstruktion av de två rörelsedrivande dotterbolagen Iggesund och Vitech och ett ackord.
Bolaget hade enligt den kontrollbalansräkning som upprättades inför rekonstruktionen skulder på totalt 83 miljoner kronor. Tillgångarna ansågs däremot i princip obefintliga i och med att de framför allt utgörs av aktier i ett antal dotterbolag som på grund av de pågående företagsrekonstruktionerna försiktigt värderas till 0 kronor.
Eftersom Hammar Invest inte bedriver någon egentlig verksamhet utom ägande i dotterbolagen blir resultatet av rekonstruktionen avhängig rekonstruktionen i dotterbolagen, och förvärvet av företaget Centrum Clean, står det i Tingsrättens beslut.
Tingsrättens bedömning att företagskonstruktionen ska upphöra grundar sig på att omfattningen av rekonstruktionsplanen ansågs för kortfattad och att samtliga borgenärer motsatt sig rekonstruktionen.
Rekonstruktören och bolagets anser fortfarande att ytterligare kapitaltillskott från ägarna, tillsammans med ett ackord, borde räcka för att få ordning på bolaget på kort sikt.
Ångermanlands Tingsrätt skickar idag vidare överklagan till hovrätten i nedre Norrland.
På torsdagen meddelades även att Hammar Invest ansökt om att avnoteras från Aktietorget.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.