Den statliga policyn gentemot familjer har blivit allt mer generös. Framför allt i länder med en tajt arbetsmarknad. Det skriver OECD som dock varnar Sverige för att gå för långt.
Större satsningar på familjepolitik

Att förena arbets- och privatliv är en av de stora frågorna i dag. I en rapport från Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD, som Financial Times tagit del av, konstateras det att allt större statligt intresse läggs vid familjepolitiken.
Enligt rapporten plöjer staterna allt mer resurser för att expandera barnomsorg, förlänga föräldraledighet och – i länder som Storbritannien – föreslå lagar som ger anställda rätt att kräva flexibelt jobb.
Sverige är dock ett av de länder som OECD är rädd kan gå för långt. Svenska staten betalar exempelvis 90 procent av kostnaden för barnomsorg. Men även Danmark och Österrike ses som lite överambitiösa. I Danmark spenderas tre procent av BNP på barnomsorg mot exempelvis 0,4 procent i Storbritannien. I Österrike tillåts föräldrar vara hemma med sitt barn i upp till tre och ett halvt år.
OECD ser dock som helhet positivt på det som görs för att, så som de ser det, få kvinnor att arbeta. Det ger ekonomisk tillväxt, reducerar barnfattigdom och skapar smartare och gladare barn. Enligt OECD är det fördelaktigt för barn över tre år att gå på dagis, i vissa fall även lägre ned i åldrarna.
– Det finns ingen väg tillbaka till 1950-talets familjemodell, säger Mark Pearson, chef för OECD:s social policy division, till Financial Times.