Utländska företag ökade sina investeringar i Sverige rejält under 2006. Det är företag från Kina och Indien som ökat sina investeringar mest i Sverige.
Större satsning på Sverige
Mest läst i kategorin
Det visar Invest in Swedens (ISA) verksamhetsberättelse som på onsdagen överlämnas till regeringen.
ISA har medverkat till 38 procent fler investeringar under fjolåret än under 2005. I reella tal steg antalet investeringar med ISA:s medverkan från 140 till 193. Runt 1.700 nya jobb skapades genom dessa investeringar. Dessutom har drygt 2.500 arbetstillfällen övertagits, enligt ISA:s statistik.
Majoriteten av investeringarna i fjol kom från Kina, USA, Tyskland och Norge. Största ökningen kom från tillväxtekonomierna Kina och Indien tillsammans med Norge.
Varför just Kina och Indien?
– I Kina finns ett uppdämt behov och regeringen där har bjudit in företag att ”go abroad”, säger ISA:s generaldirektör Kai Hammerich.
Och Kinas utlandsinvesteringar har växt från 6 miljarder dollar 2004 till över 20 miljarder i fjol.
ISA var tidigt på plats i Kina. Tillsammans med Storbritannien var man först med att öppna ett investeringskontor där.
Och för Indien gäller samma sak som för Kina, om än i mindre skala.
På litet längre sikt ser Hammerich samma utveckling för andra tillväxtekonomier som till exempel Thailand, Malaysia, Sydkorea, Brasilien och Sydafrika.
Och bolagen har två skäl för att komma till Sverige:
De vill dels ha en bas för att täcka in norra Europa och Östersjöregionen för sina produkter, dels lockas de av teknologikompetensen när det gäller till exempel life science och IT.
Exempel på investeringar där ISA arbetat tillsammans med andra är japanska Eisai Sukoba som inlett ett forskningssamarbete inom området för alzheimer, kinesiska Fanderduns som öppnad handelscentra i Kalmar och franskägda Tech City Solutions som öppnat call center i Söderhamn.
Call centeretableringar förknippas mest med låglöneländer. Varför välja Sverige?
– Språkkunskaperna. Det är inte många som kan finska, danska eller estniska i lågkostnadsländerna, påpekar Hammerich.
Internationaliseringen innebär också att många svenska företag investerar utomlands. Därför är det också viktigt att utländska företag är aktiva i Sverige, menar ISA.
För 10 år sedan fanns cirka 3.600 utländskt ägda företag i Sverige. I dag är den siffran 10.400. Dessa företag sysselsätter 23 procent av de anställda i det privata näringslivet.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.