Realtid

Stöd till bobolag möjligt EU-brott

administrator
administrator
Uppdaterad: 04 dec. 2006Publicerad: 04 dec. 2006

Kommunernas stöd till de egna bostadsföretagen kan bryta mot EU:s regler. Men bostadsminister Mats Odell tänker inte låta EU-kommissionen avgöra den frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den europeiska fastighetsägarunionen EPF anmälde i maj 2005 kommunernas stöd till sina bostadsbolag till EU-kommissionen. Kärnan i anmälan är att kommunerna har för låga avkastningskrav på bolagen och att det innebär ett indirekt och otillåtet stöd.

Mats Odell vill inte ge något klart svar på vad han själv tycker i frågan.

– Men jag inser att detta är ett problem i förhållande till EU:s regelverk, säger Odell till TT.

Ännu har EU-kommissionen inte satt ner foten i frågan. Men om kommissionen går emot den svenska linjen kan det betyda mycket för en del av Sveriges 300 kommunala bostadsbolag. Men inte för alla.

– I större delen av landet kommer det här inte att få så stora effekter. Det här handlar framför allt om kommunala bostadsbolag med höga marknadsvärden, framför allt i Stockholmsområdet, säger Louise Lundberg, utredare på Standard & Poors (S & P) som bland annat bedömer företags kreditvärdighet.

Men vare sig det blir ett formellt beslut i kommissionen eller en svensk lösning betyder det sannolikt att stöden på ett eller annat sätt minskar eller försvinner på sikt. Det kommer också att betyda en press uppåt på hyrorna, åtminstone i Stockholm.

– Hyressättningen kommer att gå i riktning mot marknadshyror, spår Lundberg.

Odell förklarar att han nu vill ha en svensk lösning på problemet så att kommissionen inte behöver fatta något formellt beslut i frågan. Samtidigt passar Odell på frågan om det kommer att innebära att de omdiskuterade stöden ändå förbjuds, men i en svensk lag i stället för i ett beslut från kommissionen.

ANNONS

– Jag har redan kallat till mig parterna på bostadsmarknaden och vi har börjat diskutera här frågorna i en mycket konstruktiv anda. Min avsikt är en fyrpartsöverenskommelse med fastighetsägarna, hyresgäströrelsen, Sabo och regeringen. Så att vi blir överens på hemmaplan och att det inte blir ett bekymmer för EU:s regelverk, säger Odell som bedömer att en principöverenskommelse kan vara klar om ett antal månader.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS