Realtid

Stjärnförvaltaren som undviker Kina: ”2022 blir en comeback för tillväxtbolag”

Carl Armfelt Förvaltare Tin Fonder
Carl Armfelt, förvaltare, Tin Fonder. Foto: Tin Fonder
Anders Frick
Uppdaterad: 03 jan. 2022Publicerad: 03 jan. 2022

Digitaliseringstrenden blir tydligare och accelererar under 2022 – men man ska se upp för Kina. Under året kommer tillväxtbolag dessutom att få en comeback. Det tror Carl Armfelt, förvaltare på TIN Fonder i sin nyårsspaning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige har en vision att 2025 vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Det är en bra språngbräda för svenska hälsobolag som snabbt utforskar möjligheterna att expandera internationellt. Det hävdar stjärnförvaltaren Carl Armfelt på TIN Fonder, som också tror på ett fortsatt allmänt uppsving i spåren av coronapandemin, även under 2022.

Han tror särskilt positivt på framtiden för tillväxtbolag som för första gången på fyra år värderas lägre än industribolagen på nästa års förväntade vinster.

– Jag tror det under nästa år blir en comeback för tillväxtbolag och att de långsiktiga digitaliseringstrenderna som startat efter COVID-19 blir både tydligare och accelererar, säger Carl Armfelt till Realtid.

Din reflektion kring fondåret 2021: Finns det något särskilt som har stuckit ut under året?
– Under 2021 har den stora dragkampen varit mellan bolag i kategorin ”work from home” vs. ”reopening”, mycket diskussion kring inflation och tillväxtbolag, samt de ekonomiska följdeffekterna som uppstått efter Covid-19, säger han.

Vilka är de starkaste trenderna på fondmarknaden just nu?
– En stark trend är ett större intresse för sparande, aktie och fonder bland unga. Givet att vi lever allt längre efter pensionen är det väldigt sunt att fler intresserar sig, ställer krav och tar aktiva beslut kring sitt eget långsiktiga sparande, säger Carl Armfelt.

Vilka geografiska områden är mest stabila – och finns det något område som man bör se upp med?
– Geografiskt hittar vi de mest intressanta bolagen i Norden, USA och Australien, den röda tråden är nettovinnare av digitalisering och bra bolagsstyrning. Den region vi undviker framför allt är Kina som gjort stora inskärningar i det privata näringslivet, säger han.

Hur stor är risken för stigande räntor – och hur skulle det påverka?
– Inflektionspunkten för stigande räntor är alltid kortsiktigt negativt för börsen, men över tid är aktier det mest inflationsskyddande tillgångsslaget. Vid stigande räntor är det viktigt att fokusera på bolag med starka balansräkningar och affärsmodeller där man kan höja sina priser, säger Carl Armfelt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]