Den tidigare amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan befarar att effekterna av det amerikanska stimulanspaketet ebbar ut snabbare än anat.
"Stimulanspaketet för svagt för att reparera bankerna"
Mest läst i kategorin
Det skriver Bloomberg, som refererar uttalanden Greenspan gjorde i samband med ett tal på Economic Club i New York under tisdagen.
– Vi genomgår nu något som bara inträffar en gång per sekel. Det kommer att gå över, sa han enligt nyhetsbyrån.
Dock så kräver det rätt åtgärder från de styrande, och där ger han inte uppenbart godkänt betyg än så länge.
I sitt tal varnade han för att de positiva effekterna från stimulanspaket kommer att ebba ut, om USA misslyckas att reparera de amerikanska bankerna.
– Givet erfarenheterna från Japan under 90-talet, måste vi förvissa oss om att en reparation av bankerna görs innan all typ av stimulerande finanspolitik, sa Greenspan enligt Bloomberg.
Han menar att det görs för lite för att reparera bankerna och konjunkturen i USA.
Barack Obama godkände under tisdagen ett stimulanspaket på nästan 6.800 miljarder kronor med både skattesänkningar och ökade statsutgifter.
Han åtog sig även att använda huvuddelen av kvarvarande drygt 2.700 miljarder av bankräddningsfonden, för att återuppliva den krisdrabbade finansbranschen.
– Mängden pengar i båda dessa potter, kanske inte räcker till för att lösa problemet, sa Greenspan enligt Bloomberg.
Obama står alltså inför stora svårigheter, när det gäller att slåss mot den djupaste lågkonjunkturen på en generation skriver nyhetsbyrån.
USA:s ekonomi krympte 3,8 procent under fjärde kvartalet i fjol, vilket var nytt rekord sedan år 1982.
I förra veckan la Obama fram en utökad bankplan, utifrån de återstående pengarna i 6.000-miljarder-kronors-programmet TARP.
Men Greenspan menar enligt Bloomberg att de pengarna inte kommer att räcka.
– För att stabilisera banksystemet och återställa normal långivning, måste ytterligare TARP-medel till, sa han.
Steg ett i Greenspans recept är kapitaltillskott till bankerna.
– De kommer inte att öka sin långivning förrän de känner sig bekväma med den mängd kapital de har, och så kommer det inte att bli på ett tag.
Greenspan ordinerar även att stoppa huspris-nedgången som drabbar bankerna.
– Krisen kommer inte att upphöra förrän vi kan stabilisera tillgångssidan i bankernas balansräkningar.
De amerikanska bankerna har enligt Bloomberg haft kreditförluster på över 6.500 miljarder kronor sedan krisen inleddes. Många av förlusterna härrör från bolåne-relaterade investeringar, som föll i värde då husmarknaden kollapsade.
Bostadspriserna i 20 amerikanska städer, föll med drygt 18 procent i november jämfört med ett år tidigare skriver Bloomberg. Det var det snabbaste värdefallet någonsin enligt S&P/Case-Shiller-indexet.
– Tyvärr ligger utsikterna för stabiliserade bostadspriser flera månader in i framtiden, sa Grenspan i sitt tal enligt nyhetsbyrån.
Han pekade på att många bedömare räknar med en ytterligare nedgång med 10 procent eller mer från nuvarande nivåer.
Totalt räknar Greenspan med att huskollapsen och börsnedgångarna, har raderat ut värden på nästan 345.000 miljarder kronor – motsvarande värdet av två tredjedelar av världsekonomin i fjol.
– Helt klart är börskurserna billiga nu med alla historiska mått mätt. Men även om historien vägleder, kan aktiekurserna även bli mycket billigare innan de vänder.
Greenspan anser att stämningsläget hos investerarna utgörs av en rädsla som inte synts till sedan åtminstone 1932.
– Men den skräcken borde avta då nedgången för konjunkturen och finansmarknaderna börjar plana ut.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.