Landets elkunder får sannolikt räkna med att elpriset stiger i vinter. Men den som har ett rörligt elpris har ingen större anledning att binda sitt elpris, bedömer man inom Fortum.
Stigande elpriser i vinter

– Den som i dag har ett rörligt elpris kan vinna på att avvakta. Elpriset går sannolikt upp något under vintern samtidigt som det finns möjligheter till en prisnedgång under våren, säger Mats Persson, ansvarig för portföljförvaltningen inom Fortum Markets.
Framför allt hänger det på hur mycket snö det kommer under vintern. En normal eller god tillgång på snö får effekter för elpriserna framför allt från andra kvartalet och framåt, bedömer Mats Persson.
2006 har varit ett minst sagt turbulent år på den nordiska elmarknaden. Dagspriset, det så kallade spotpriset, på den nordiska elbörsen Nord Pool hart för det mesta legat på rekordnivåer.
Under våren var det framför allt höga priser på utsläppsrätter som fick elpriset att skena i höjden. Efter det fick det torra vädret nivåerna i vattenmagasinen att sjunka och elpriset att stiga. Just nu saknas vatten motsvarande en produktion på 27 terawattimmar (TWh) i de nordiska vattenmagasinen.
– 27 terawattimmar är en stor volym och motsvarar sju Barsebäcksreaktorer. Det är att torrår men inget extremt sådant, 1996 var torrare, säger Mats Persson.
Till det kommer att elförbrukningen i Norden hittills ligger några procent över nivån förra året.
På plussidan för elkunderna inför vintern finns framför allt att priserna på utsläppsrätter ser ut att ha stabiliserats på en väsentligt lägre nivå jämfört med början på året. Dessutom har oljepriset sedan en tid varit på väg nedåt.
– Men ingen vet hur mycket snö det kommer i vinter. Och slår det till och blir kallt kan elpriset bli väldigt högt, säger Mats Persson.
Spotpriset på el under året var som högst mot slutet av augusti med 75 öre per kilowattimme (kWh). Sedan dess har det sjunkit och har den senaste veckan pendlat mellan 55 och 60 öre per kWh.
El för leverans under första kvartalet nästa år har legat på som högst 80 öre per kWh men har nu sjunkit till drygt 60 öre per kWh.
Inom Fortum råder man kunder, som i dag har ett rörligt elpris men vill binda sig för en längre period, att välja ett fast pris för tre år men med bytesgaranti.
TT